Rovfugler er en samlebetegnelse på flere forskjellige grupper fugler med lignende levevis. De lever i stor grad av andre dyr, som de dreper eller spiser som kadaver (åtsel).

De tre rovfuglgruppene haukefugler (Accipitriformes), falkefugler (Falconiformes) og kondorer (Cathartiformes) regnes i dag som tre ulike ordener. Mens haukefugler og kondorer er ganske nært beslektet, er falkefuglene mer i slekt med papegøyer.

Rovfugler er dermed ikke en taksonomisk betegnelse, men er mer en økologisk betegnelse som beskriver fellestrekk ved artenes levevis. Tilsvarende brukes betegnelsen sjøfugler om arter i flere ordener av fugler som har til felles at de er knyttet til det marine miljø. 

I dag regnes tre ordener og fem familier til rovfuglene. 

Noen regner kondorer som en familie av haukefugler, men nyere genetiske studier viser at kondorene ble splittet fra haukefuglene for nær 60 millioner år siden.

Tidligere ble «rovfugler» brukt som en fellesbetegnelse på såkalte dagrovfugler og de i stor grad nattaktive uglene. Alle artene som i dag regnes til haukefuglerkondorer og falkefugler ble da regnet til samme orden, Falconiformes.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.