fasan

Phasianus colchicus, fasan. Foto fra: Midtsjælland, Danmark

Fasaner
Av /Norsk Jaktleksikon.
Utbredelse av fasan i Norge.
Utbredelse av fasan

Artikkelstart

Fasan er en fugleart i fasanfamilien, også kalt ringfasan, edelfasan og jaktfasan. Den er innført fra Asia til Europa og Nord-Amerika som jaktvilt og finnes i flere underarter (raser) med forskjellige karakteristiske, sterke farger hos hannene, som har svært lang hale. Hunnene har kortere hale og er nokså ensfarget brungrå spraglet.

Faktaboks

Uttale
fasˈan
Også kjent som
Phasianus colchicus

Den dominerende kroppsfargen hos hannene er brunrød, hos underarten edelfasan med svart hals uten halsring. Underarten ringfasan har smal, hvit halsring, mens underarten mongolfasan har bred, hvit halsring og et stort hvitt parti på hver vinge.

Hannen gir fra seg et hest kø-køkk med avsluttende vingeflaksing, hunnen et hest kia-kia.

Utbredelse

Mongolfasan lever i sitt opprinnelige utbredelsesområde i Øst-Asia; lenger mot nord enn alle andre underarter. Krysninger mellom forskjellige underarter er meget vanlig.

Hittil har oftest edel- og ringfasan blitt utsatt i Norge og har til dels blandet seg. De første norske utsettingene av fasan foregikk i 1870-årene. Senere utsettinger er gjort flere steder her i landet, men faste bestander har vi i dag bare i østlandsområdet, langs sørlandskysten og i Rogaland. Artens utbredelse hos oss begrenses av vinterklimaet, og den er mest vanlig i kystnære snøfattige områder. Bestanden har gått tilbake mange steder, noe som trolig henger sammen med mindre aktiv utsetting.

Levevis

Fasaner er polygame. I april–juni legger hunnen 10–12 egg som klekker etter 23–25 døgn. Kyllingene klarer å lette når de er 12–14 dager gamle og overnatter i trær 3–4 uker etter klekking. Kullet holder lenge sammen (70–80 dager). I fangenskap, såkalte fasanerier, kan de legge mange flere når eggene fjernes etter hvert som de blir lagt. Fasanegg er relativt lett å utruge i rugemaskin.

Næring

Korn, frø, knopper, blad, insekter, edderkopper og bløtdyr. Kyllingene er i de seks første leveukene helt avhengig av insekter.

Jakttid

Fasanjakt er tillatt i tiden 1.–15. oktober i hele landet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg