Stokkender i flukt. Hannen (andriken) i forgrunnen, hunnen bak. av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

stokkand

Stokkand
Lisens: CC BY SA 3.0

Stokkand er en fugle art i andefamilien . Den er antagelig den vanligste arten av ender i Norge , og er Norges største gressand med en lengde på rundt 58 cm og en vekt på 800–1400 gram. Arten har flere dialektnavn på norsk, blant annet blåhals, grasand og donne.

Faktaboks

også kjent som:
Anas platyrhynchos

Utseende

Stokkand, hunn
Lisens: CC BY SA 3.0

Stokkand-hann.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Hannen i praktdrakt har grønnglinsende hode, hvit halsring og rustbrunt bryst. Hunnen er brunspraglet over det hele. Begge har blått vingespeil.

Utbredelse

Stokkand hekker i nordlige områder rundt hele Jorden , og i Norge over store deler av landet. Den er en trekk - og standfugl , og kan overvintre langs hele norskekysten.

Levevis

Fuglene plasserer reiret godt skjult i tett vegetasjon på bakken, og sjeldnere i et tre eller i en bygning. Reiret ligger gjerne nær vann. De 9–13 blekgrønne eggene ruges av hunnen i 27–28 dager, og ungene blir flygedyktige etter 50–60 dager. Stokkender kan dykke ned til 1–2 meters dyp for å hente næring. En ringmerket stokkand skal ha blitt 29 år.

Tamme ender

Vanlige tamme ender stammer fra stokkand. Tidspunktet for den første temmingen er usikkert, men den skal ha funnet sted blant annet i Kina. I andre verdensdeler er også andre andearter temmet.

Jakt i Norge

Stokkender som går inn for landing.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Jakt på stokkand er tillatt i hele landet fra 21. august til 23. desember. For den frie jakten på hav og fjord på strekningen svenskegrensen til og med Vest-Agder er jaktstart 10. september.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Mats Linder

Feilstavet i øverste illustrasjon. Står «sokkand», skal være «stokkand».

skrev Rolf Terje Kroglund

Takk for korrektur. Tar seg jo best ut om artsnavnet er riktig! mvh Rolf Terje Kroglund

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg