falkefamilien

Falkefamilien. Vandrefalk, Falco peregrinus. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Falkefamilien av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Falkefamilien er en familie av fugler i ordenen falkefugler (Falconiformes). Omfatter ca. 60 arter, hvorav fem hekker årlig i Norge. Den viktigste slekten er falkeslekten, Falco, med 38 arter utbredt over hele verden unntatt Antarktis.

Faktaboks

Også kjent som
Falconidae, falker

Beskrivelse

I hurtighet og teknikk ansees falkene som verdens dyktigste flygere. De har spisse vinger som de bruker i rask slagtakt. De fleste artene fanger byttet i flukten. Vandrefalken skal kunne nå en stuphastighet på mellom 300 og 400 km/t.

I motsetning til alle andre rovfugler har falkene på hver side av overnebbet et skarpt fremspring, en såkalt «tann» (falketann), som passer inn i tilsvarende innbuktninger i undernebbet. Et annet særpreg er at neseborene er sirkelrunde med en frittstående tapp i midten. Andre rovfuglers nesebor er mer eller mindre ovale, og ikke utstyrt med tapp.

Hunnfuglene er som regel betydelig større enn hannene. Falkene bygger aldri noe reir selv, men legger sine 2–7 rødbrune egg enten på en fjellhylle eller i gamle reir av andre rovfugler, kråke eller ravn, da ofte i trær. Reir i hule trær forekommer også. De fleste av våre falker er trekkfugler.

Arter i Norge

Seks arter er funnet i Norge: jaktfalk, vandrefalk, dvergfalk, tårnfalk, lerkefalk og aftenfalk. I tillegg er en rødfalk funnet død ombord et fiskefartøy utenfor Svalbard. Helt siden oldtiden har falker, særlig jaktfalker, blitt dressert til jakt, se falkejakt og falkefangst. Alle falker har vært totalfredet i Norge siden 1971, men i hvert fall vandrefalk er av miljøgifter (som DDT) og ulovlig reirplyndring brakt til randen av utryddelse. Bestandene er blitt noe større igjen de senere år.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg