falkefamilien

Falkefamilien

Vandrefalk, Falco peregrinus, er en av fem arter i falkefamilien som hekker årlig i Norge. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Nordkarakara.
Nordkarakara, Caracara cheriway, tilhører gruppen karakaraer som lever i det sørlige USA og i Mellom- og Sør-Amerika.
Nordkarakara.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Falkefamilien er en familie av fugler i ordenen falkefugler (Falconiformes). De er rovfugler. Til sammen omfatter falkefamilien 65 arter, hvorav fem som hekker årlig i Norge.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Falconidae

Slekter

Den største undergruppen innenfor falkefamilien er falkene, slekten Falco, med 38 arter utbredt over hele verden unntatt Antarktis. Alle artene i falkefamilien som forekommer i Norge hører til slekten Falco.

En rekke slekter finnes bare i Amerika (hovedsaklig Mellom- og Sør-Amerika). Skogfalkene, slekten Microstur, omfatter sju arter i Mellom- og Sør-Amerika. Karakaraene omfatter slektene Daptrius, Ibycter, Phalcoboenus, Caracara og Milvago med til sammen 11 arter i Mellom- og Sør-Amerika. Videre er latterfalken eneste medlem av slekten Herpetotheres i Mellom- og Sør-Amerika, og parakittfalken eneste medlem i slekten Spiziapteryx i Sør-Amerika.

I Afrika og Asia finnes noen særlig småvokste medlemmer av falkefamilien: pygmefalkene med to arter i slekten Polihierax i Afrika og Sørøst-Asia og falkonettene i slekten Microhierax, med fem arter i Sørøst-Asia.

Beskrivelse og levevis

Hunnfuglene er som regel betydelig større enn hannene. Med unntak av karakaraene bygger fuglene i falkefamilien aldri noe reir selv, men legger eggene sine enten på en fjellhylle eller i gamle reir av andre fugler, da ofte i trær. Reir i hule trær forekommer også.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

falkefamilien
Falconidae
Artsdatabanken-ID
3900
GBIF-ID
5240

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg