direktør

Artikkelstart

Direktør er en administrativ stillingstittel som benyttes både i offentlig og privat virksomhet. Tittelen benyttes vanligvis for én eller flere ledere i et foretak, forvaltningsorgan, en organisasjon, institusjon eller avdeling.

Faktaboks

Uttale
direktˈør
Etymologi
av fransk, til latin ‘styre’

I offentlig sektor benyttes ofte direktør-tittelen for lederen av:

  • direktorater
  • kontrollorganer som står i relativt uavhengig stilling til departementene (for eksempel Finanstilsynet)
  • forvaltningsbedrifter
  • større anstalter og institusjoner
  • visse departements- og direktoratsavdelinger

Tidligere har tittelen generaldirektør i enkelte tilfeller blitt brukt for lederen av en virksomhet. Tittelen er svært lite brukt i dag, både i offentlig og privat sektor.

I mange aksjeselskaper av en viss størrelse benyttes stort sett tittelen administrerende direktør (adm. dir) ved rollen som daglig leder i foretaket. Selskapet står valgfritt til å velge om de vil benytte tittelen direktør synonymt med sjefs- eller ledertitler for høytstående ansatte i organisasjonen.

Det er blitt vanlig at lederen for en hovedavdeling (divisjon) i større foretak også har tittelen direktør. Lederen kan for eksempel bli titulert finansdirektør, markedsdirektør eller direktør for strategi og innovasjon og liknende.

I større konsern er det vanlig at flere i toppledelsen tilegnes direktør-tittelen. Daglig leder i det øverste driftsbaserte morselskapet vil ofte i denne sammenhengen tituleres konsernsjef. Innenfor de forskjellige avdelingene underlagt konsernsjefen blir disse lederstillingene vanligvis titulert konserndirektør økonomi, konserndirektør marked, konserndirektør utvikling, og så videre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg