direktør

Direktør er en administrativ stillingstittel som benyttes både i offentlig og privat virksomhet. Tittelen benyttes vanligvis for én eller flere ledere i et foretak, forvaltningsorgan, en organisasjon, institusjon eller avdeling.

Faktaboks

uttale:
direktˈør
etymologi:
av fransk, til latin ‘styre’

I offentlig sektor benyttes ofte direktør-tittelen for lederen av:

  • direktorater
  • kontrollorganer som står i relativt uavhengig stilling til departementene (for eksempel Finanstilsynet)
  • forvaltningsbedrifter
  • større anstalter og institusjoner
  • visse departements- og direktoratsavdelinger

Tidligere har tittelen generaldirektør i enkelte tilfeller blitt brukt for lederen av en virksomhet. Tittelen er svært lite brukt i dag, både i offentlig og privat sektor.

I mange aksjeselskaper av en viss størrelse benyttes stort sett tittelen administrerende direktør (adm. dir) ved rollen som daglig leder i foretaket. Selskapet står valgfritt til å velge om de vil benytte tittelen direktør synonymt med sjefs- eller ledertitler for høytstående ansatte i organisasjonen.

I større konsern er det vanlig at flere i toppledelsen tilegnes direktør-tittelen. Daglig leder i det øverste morselskapet vil ofte i denne sammenhengen tituleres konsernsjef. Innenfor de forskjellige avdelingene underlagt konsernsjefen blir disse lederstillingene vanligvis titulert konserndirektør økonomi, konserndirektør marked, konserndirektør utvikling, og så videre.

Det er blitt vanlig at lederen for en hovedavdeling (divisjon) i større foretak også har tittelen direktør.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg