Opplæring i husstell foregår i faget mat og helse (tidligere heimkunnskap) i grunnskolen. I videregående opplæring dekkes fagområdet av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene restaurant- og næringsmiddelfag og helse- og sosialfag.

På høyskole- og universitetsnivå finnes en rekke utdanningstilbud innen ernæring, helse- og miljøfag som kvalifiserer for lærerarbeid i skoleverket og for arbeidsoppgaver i voksenopplæring, konsulent- og opplysningsvirksomhet, sosialpedagogisk arbeid, forskning, forsøks- og utviklingsarbeid. Både universitetene, de statlige høyskolene og private høyskoler har slike tilbud. Se også kostøkonom og husøkonom.

Den første husmorskole i Norge ble opprettet 1865 av Minna WetlesenØstre Aker. Den var så vidt man vet den første landshusmorskolen i Europa. De første offentlige husmorskolene ble opprettet på Vestlandet 1876 og 1877. I 1880- og 1890-årene ble det opprettet flere private og offentlige husmorskoler over hele landet. Fra 1908 hørte skolene under Landbruksdepartementet, senere overført til Kirke- og undervisningsdepartementet. De tidligere husmorskoler, en tid også kalt fagskoler i husstell, ble lagt inn under lov om videregående opplæring i 1974.

I 1897 satte Selskapet for Norges Vel i gang et kurs ved Berger Husholdningsskole i Asker for utdanning av husstell-lærere. I 1909 ble Statens lærerskole i husstell på Stabekk i Bærum opprettet. I 1985 ble Stabekk husstellærerhøgskole, Statens skole for kostholdsøkonomer, grunnlagt 1956, og Statens skole for husøkonomer, grunnlagt 1955, slått sammen til Stabekk høgskole. Denne ble 1994 innlemmet i Høgskolen i Akershus.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

20. november 2009 skrev Erik Fooladi

I læreplanen Kunnskapsløftet (LK06) heter faget "Mat og helse", ikke "Kost og helse"

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.