husstell (utdanning)

Artikkelstart

Opplæring i husstell foregår i faget mat og helse (tidligere heimkunnskap) i grunnskolen. I videregående opplæring dekkes fagområdet av de yrkesfaglige utdanningsprogrammene restaurant- og næringsmiddelfag og helse- og sosialfag.

På høyskole- og universitetsnivå finnes en rekke utdanningstilbud innen ernæring, helse- og miljøfag som kvalifiserer for lærerarbeid i skoleverket og for arbeidsoppgaver i voksenopplæring, konsulent- og opplysningsvirksomhet, sosialpedagogisk arbeid, forskning, forsøks- og utviklingsarbeid. Både universitetene, de statlige høyskolene og private høyskoler har slike tilbud. Se også kostøkonom og husøkonom.

Historikk

Den første husmorskole i Norge ble opprettet 1865 av Minna WetlesenØstre Aker. Den var så vidt man vet den første landshusmorskolen i Europa. De første offentlige husmorskolene ble opprettet på Vestlandet 1876 og 1877. I 1880- og 1890-årene ble det opprettet flere private og offentlige husmorskoler over hele landet. Fra 1908 hørte skolene under Landbruksdepartementet, senere overført til Kirke- og undervisningsdepartementet. De tidligere husmorskoler, en tid også kalt fagskoler i husstell, ble lagt inn under lov om videregående opplæring i 1974.

I 1897 satte Selskapet for Norges Vel i gang et kurs ved Berger Husholdningsskole i Asker for utdanning av husstell-lærere. I 1909 ble Statens lærerskole i husstell på Stabekk i Bærum opprettet. I 1985 ble Stabekk husstellærerhøgskole, Statens skole for kostholdsøkonomer, grunnlagt i 1956, og Statens skole for husøkonomer, grunnlagt i 1955, slått sammen til Stabekk høgskole. Denne ble i 1994 innlemmet i Høgskolen i Akershus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Erik Fooladi

I læreplanen Kunnskapsløftet (LK06) heter faget "Mat og helse", ikke "Kost og helse"

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg