Arbeidstilsynet

Logo
Av .

Artikkelstart

Arbeidstilsynet er en norsk statlig etat underlagt Arbeids- og sosialdepartementet. Det består av et sentralt direktorat – Direktoratet for arbeidstilsynet – og sju regioner med tilsynskontorer spredt over hele landet. Direktoratet holder til i Trondheim, og direktør siden 2017 er Trude Vollheim.

Arbeidstilsynet fører tilsyn med at private og offentlige virksomheter følger kravene etter blant annet arbeidsmiljøloven og allmenngjøringsloven. Tilsynet arbeider også med å avdekke og bekjempe arbeidslivskriminalitet. Blant direktoratets oppgaver er å være sekretariat for Rikslønnsnemnda og Tariffnemnda. Fra 2020 utførte tilsynet en rekke kontroller med at smittevernreglene i forbindelse med koronapandemien blir overholdt.

Arbeidstilsynet skal til enhver tid ha uhindret adgang til virksomheter som omfattes av lovene. Etter å ha foretatt tilsyn på en arbeidsplass skal tilsynet som hovedregel avgi skriftlig rapport til arbeidsgiver om resultatet av kontrollen.

Lovbestemmelsene om Arbeidstilsynet står i arbeidsmiljøloven kapittel 18.

Arbeidstilsynet har sin opprinnelse i Fabrikktilsynet, som ble opprettet som et kommunalt forvaltningsorgan i 1893. Det ble videreført som Sjefsinspektoratet for arbeidstilsynet fra 1914.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg