Foredrag er i videste forstand en kunstnerisk fremførelse av tale, opplesning, sang, av og til også musikk og dans. I en mer konkret betydning er det en lengre tale av opplysende eller belærende innhold i en ordnet, litterær eller kunstnerisk form.

Faktaboks

Et foredrag atskiller seg på den ene siden fra leilighetstalen eller kåseriet, som overveiende har til hensikt å underholde og ofte virker ved sin tilsynelatende mangel på form, og på den annen side fra forelesningen, som først og fremst har til oppgave å undervise og belære.

Skikken å holde foredrag er kjent allerede fra tidlig gresk historie. Sofistene fra 400-tallet fvt. kan kalles profesjonelle foredragsholdere, som dels la an på å gi tilhørerne kunstnerisk nytelse ved sin veltalenhet, og dels på å behandle interessante emner av betydning for allmenndannelsen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg