Siv Jensen har ledet Fremskrittspartiet siden 2006. Foto: Bård Gudim, FrPMedia, tilgjengelig under CC BY 3.0.

. fri

Siv Jensen er en norsk politiker og leder av Fremskrittspartiet. Jensen er fra 2013 finansminister i Erna Solbergs regjering. Hun overtok som partileder i 2006 etter at Carl I. Hagen hadde sittet som leder i 28 år. Hun har opparbeidet seg en sterk stilling i partiet, og under hennes ledelse har det stått samlet.

Siv Jensen er født 1. juni 1969 i Oslo. Kvinnesakspioneren Betzy Kjelsberg (1866-1950) er hennes oldemor. Nina Jensen, som er generalsekretær i WWF Norge, er Siv Jensens søster. Siv Jensen vokste opp i beskjedne kår, og måtte tidlig hjelpe til med å skaffe familien inntekter gjennom morens gründerbedrift som baserte seg på vask og stryking av klær. Siv Jensen er ugift.

Siv Jensen gikk på Oslo Handelsgymnasium 1985-88 og er diplomøkonom fra NHH 1992. 1992-94 arbeidet hun som salgskonsulent i Radio 1. Yrkespolitiker på heltid fra 1994. Rådgiver i Frps bystyregruppe i Oslo 1994-97, og stortingsrepresentant for Frp fra 1997.

Siv Jensen meldte seg som 18-åring inn i Frp, etter å ha vært innom Unge Høyre noen få uker. Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) var aldri hennes plattform. Den politiske karrieren startet 1992 da hun ble styremedlem i Oslo Frp. I 1993 ble hun vararepresentant til Stortinget. Jensen var medlem av Oslo bystyre 1995-99. Hun ble medlem av sentralstyret i Frp i 1998, og nestleder i partiet i 1999. Under de dramatiske partiutrenskningene i 1994 og 2000-2001 var hun aktivt til stede - som landsmøtedeltaker på Bolkesjø første gang og som partiets nestleder ved neste korsvei. Begge ganger støttet hun Carl I. Hagens linje, men holdt en lav profil utad.

Ved stortingsnominasjonen i 1997 sto motstanden mot Hagens harde linje sterkt i Oslo Frp. Det så lenge ut til å ramme Siv Jensens muligheter til fast plass på Stortinget. Etter en hard dragkamp fikk hun tredjeplass på Frp-listen. Ved valget om høsten fikk Frp stor nok oppslutning til at tredjemandatet ble sikret med god margin. 

Som nyvalgt stortingsrepresentant 1997 ble Siv Jensen medlem av finanskomiteen og samtidig Frps finanspolitiske talskvinne. I budsjettforhandlingene med Kjell Magne Bondeviks sentrumsregjering spilte hun i årene framover dermed en sentral rolle. Etter stortingsvalget 2001 styrket hun ytterligere sin rolle i stortingsgruppen. Hun ble nestleder i gruppen og medlem av den utvidede utenrikskomiteen. Som leder av finanskomiteen 2001-2005 ble hun enda mer profilert, både som stortingsrepresentant og som lederskikkelse i Frp.

Da Carl I. Hagen trakk seg som formann i Frp på landsmøtet i 2006, hersket det ingen strid om hvem som skulle bli etterfølgeren. Siv Jensen hadde lenge vært hans favoritt, og i partirekkene var det ingen som så noen grunn til å utfordre henne. Det har heller ikke skjedd i årene etterpå. I 2009 fant Frp tiden inne til å fjerne formannstittelen til fordel for "partileder".

Som partileder kom hun likevel i åpen, personlig konflikt med Carl I. Hagen da hun i 2011 på vegne av Frp valgte å gjenoppnevne Inger-Marie Ytterhorn som medlem av Stortingets Nobelkomité fremfor å etterkomme hans sterke ønske om selv å tre inn i komiteen. Jensen hadde et stort flertall i stortingsgruppen bak seg da Ytterhorn ble foretrukket.

Siv Jensen har en annen og mykere lederstil enn forgjengeren som gjerne ble omtalt som noe autoritær. Som leder har hun fått bryne seg på, og ordnet opp i, flere betente personalsaker med seksuelle islett hvor fremtredende partitillitsmenn var involvert. Hun har i disse årene unngått alvorlige indre stridigheter, og har bevisst skjøvet fram Frp-politikere som kunne være aktuelle som statsråder. To av hennes nærmeste og mest fortrolige er Ketil Solvik-Olsen og Anders Anundsen som begge fikk plass i Erna Solbergs regjering.

Foran stortingsvalget 2009 erklærte Siv Jensen seg som statsministerkandidat. Under hennes ledelse fikk Fremskrittspartiet en liten fremgang ved valget samme høst, og oppnådde 22,9 prosent og 41 representanter, en økning på tre fra 2005. 2009-resultatet var det beste i partiets historie.

Foran valget i 2013 var Siv Jensen en sterk pådriver for å få en bred borgerlig regjering med Høyre, Kristelig folkeparti og Venstre. Hun understreket samtidig at Frp bare ville støtte en regjering det selv var med i. Til tross for partiets betydelige tilbakegang ved valget gikk Jensen i regjeringsforhandlinger med Høyre og brakte partiet inn i regjering for første gang høsten 2013.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.