Faktaboks

Fredrikke Mørck

Fredrikke Andrea Møllerup Mørck

Født
9. november 1861, Trondheim
Død
14. oktober 1934, Oslo
Virke
Pedagog, redaktør og kvinnesaksforkjemper
Familie

Foreldre: Tollinspektør Christian Fredrik Møllerup Mørck (1828–97) og Helene Margrethe Crøger (1829–etter 1900).

Ugift.

Brordatters datter av Olea Crøger (1801–55).

Fredrikke Mørck
Fredrikke Andrea Møllerup Mørck
Fredrikke Mørck
Av .

Fredrikke Mørck var en norsk pedagog, redaktør og kvinnesaksforkjemper. Hun var aktiv i Landskvindestemmeretsforeningen, og var med på å stifte Norske Kvinners Nasjonalråd. I tillegg var hun redaktør i tidsskriftet Nylænde fra 1916 til 1927 og for boken Norske kvinner 1814–1914 (1914).

Oppvekst og tidlig voksenliv

Mørck ble født i Trondheim. Hun var datter av tollinspektør Christian Fredrik Møllerup Mørck og Helene Margrethe Crøger. Etter å ha fullført utdannelse som lærerinne i 1880, jobbet hun ved en skole i Tønsberg i noen år. Etter hvert flyttet hun til Kristiania, hvor hun mellom 1890 og 1900 underviste i middelskolen på Rolls Pigeskole. I 1905 startet hun en skole for jenter i sitt eget hjem: Fredrikke Mørcks Pigeskole. Her underviste hun i fem år.

Organisasjonsarbeid

Mørck var engasjert i kvinnelige læreres utdanning og arbeidsvilkår. I denne perioden var kvinnelige lærere ofte underbetalte og hadde utilstrekkelig utdanning. De fikk heller ikke tilgang til medlemskap i Filologenes eller Realistenes Landsforening. I 1898 ble det opprettet interesseforeninger for kvinnelige lærere flere steder i landet, et arbeid Mørck var aktiv i. Hun skal ha tatt initiativ til Kristiania høiere skolers lærerindeforening, og var foreningens første leder. I 1898 var også en av grunnleggerne av Landskvinnestemmerettsforeningen, som arbeidet for kvinners stemmerett. En av Mørcks kampsaker var lik rett til utdanning, og hun var med på å grunnlegge Høiere Skolers Landslærerindeforening i 1900. Denne ledet hun frem til 1906.

I 1904 var hun med på å stifte Norske kvinners Nasjonalråd; en paraplyorganisasjon for norske kvinneorganisasjoner. Hun var også medlem i Norsk Kvinnesaksforening (på den tiden Norsk Kvindesagsforening), som hun ledet mellom 1926 og 1930.

Redaktørarbeid

Mørck arbeidet også som redaktør. Hun redigerte det omfattende verket Norske kvinder : en oversigt over deres stilling og livsvilkaar i hundredeaaret 1814–1914 (1914), som hun også skrev forordet til. Den ble fulgt opp med et tredje bind i 1924. Verket, som gir en oversikt over alt som angikk kvinners innsats i denne perioden, inneholder biografiske artikler om norske kvinnelige pionerer innenfor politikk, forskning, kunst og litteratur. Også kvinner som har utmerket seg i andre yrkesgrupper – som for eksempel trykkeriarbeidere og avisbud – er nevnt. Verket inneholder også tematiske artikler om stemmerettsarbeidet, kvinners rettslige stilling i det norske samfunn, ulike kvinnesaksforeninger med mer.

Et helt kapittel er viet tidsskriftet Nylænde, som var en viktig felles plattform for de ulike norske kvinnesaksforeningene. Her var Mørck medarbeider fra oppstarten i 1887. Etter at stemmerettskampen var vunnet i 1913, ble spørsmålet om kvinnelige fagforeninger og kvinners lønnskrav viktigere i Nylændes spalter. Tidsskriftet var også en pådriver i kampen for kvinnerepresentasjon på Stortinget og i kommunestyrer.

Mørck var en god venninne av Gina Krog. Etter Krogs død i 1916 overtok Mørck som redaktør av Nylænde frem til 1927, da hun trakk seg og tidsskriftet ble nedlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Faktaboks

Fredrikke Mørck
Historisk befolkningsregister-ID
pf01063298014790

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg