Interpol

Artikkelstart

Den internasjonale kriminalpolitiorganisasjon, er en internasjonal organisasjon som har som formål å sikre og fremme det best mulige samarbeid mellom kriminalpolitiet i medlemslandene, og å opprette og utvikle institusjoner for å forebygge og bekjempe kriminalitet.

Faktaboks

Uttale
ˈinterpol
Også kjent som
fork. for eng. International Criminal Police Organization

Den ble stiftet i Wien 1923, og het inntil 1958 Den internasjonale kriminalpolitikommisjonl. Det er 194 medlemsland.

Organisasjon

Interpol ledes av generalsekretæren med en generalforsamling og en eksekutivkomité, og det er generalsekretariatet som har ansvaret for den daglige virksomhet. Hovedsetet har fra 1989 vært i Lyon. Interpol bygger på samarbeid med såkalte nasjonale byråer i de enkelte medlemsland. Det norske nasjonale byrået, Interpol Oslo, er lagt til Kripos.

Virksomhet

Interpol er som det eneste verdensomspennende politisamarbeid et svært betydningsfullt organ for den internasjonale kriminalitetsbekjempelse. De enkelte lands interpolbyråer kan legge inn i og hente ut fra Interpols databaser informasjon om etterlyste personer, kriminelle, stjålet gods med mer. Organisasjonen sender ut etterlysninger og advarsler, samler opplysninger om internasjonal og organisert kriminalitet, driver opplæring innen forskjellige disipliner av politifaget og utgir International Criminal Police Review.

Interpol er særlig fokusert på organisert kriminalitet, og er spesielt involvert i saksområder som utførsel av stjålne biler og kunst, faunakriminalitet, menneskesmugling, pengefalsk, økonomisk kriminalitet, menneskehandel, pedofili, narkotika og terrorisme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg