Interpol

Den internasjonale kriminalpolitiorganisasjon, inntil 1958 Den internasjonale kriminalpolitikommisjon, internasjonal organisasjon som har som formål å sikre og fremme det best mulige samarbeid mellom kriminalpolitiet i medlemslandene, og å opprette og utvikle institusjoner for å forebygge og bekjempe kriminalitet. Stiftet i Wien 1923. 182 medlemsland (2005).

Faktaboks

uttale:
ˈinterpol
også kjent som:
fork. for eng. International Criminal Police Organization

Organisasjon

Interpol ledes av generalsekretæren med en generalforsamling og en eksekutivkomité, og det er generalsekretariatet som har ansvaret for den daglige virksomhet. Hovedsetet har fra 1989 vært i Lyon. Interpol bygger på samarbeid med såkalte nasjonale byråer i de enkelte medlemsland. Det norske nasjonale byrå, Interpol Oslo, er lagt til Nye Kripos.

Virksomhet

Interpol er som det eneste verdensomspennende politisamarbeide et svært betydningsfullt organ for den internasjonale kriminalitetsbekjempelse. De enkelte lands interpolbyråer kan legge inn i og hente ut fra Interpols databaser informasjon om etterlyste personer, kriminelle, stjålet gods m.m. Organisasjonen sender ut etterlysninger og advarsler, samler opplysninger om internasjonal og organisert kriminalitet, driver opplæring innen forskjellige disipliner av politifaget og utgir International Criminal Police Review. Interpol er særlig fokusert på organisert kriminalitet, og er spesielt involvert i saksområder som utførsel av stjålne biler og kunst, faunakriminalitet, menneskesmugling, pengefalsk, økonomisk kriminalitet, handel med kvinner og barn, pedofili, narkotika og terrorisme.

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg