Faktaboks

Interpol
fork. for eng. International Criminal Police Organization
Uttale
ˈinterpol

Den internasjonale kriminalpolitiorganisasjon Interpol er en medlemskapsbasert organisasjon. Den har som formål å sikre og fremme et best mulig politisamarbeid mellom medlemslandene, og å opprette og utvikle mekanismer for å forebygge og bekjempe kriminalitet. Interpol arbeider spesielt med å bekjempe organisert kriminalitet, særlig innenfor saksområder som korrupsjon, pengefalsk og dokumentforfalskninger, overgrep mot barn, kulturminnekriminalitet, cyber-kriminalitet, narkotika, miljøkriminalitet, økonomisk kriminalitet, illegal våpenhandel, menneskehandel, maritim kriminalitet, terrorisme, biltyverier, krigsforbrytelser og ulovlige varer.

Interpol ledes av et generalsekretariat, som ligger i Lyon i Frankrike. Derfra koordineres alle polisiære og administrative aktiviteter i organisasjonen.

Virksomhet

Interpol er, som det eneste verdensomspennende organ for politisamarbeid, svært viktig for bekjempelse av grensekryssende kriminalitet. De enkelte lands interpolbyråer kan legge inn i og hente ut informasjon fra Interpols 19 forskjellige databaser om blant annet etterlyste og savnede personer, uidentifiserte døde, DNA-profiler, fingeravtrykk, foto av seksuelle overgrep mot barn, stjålne og savnede reisedokumenter, kjøretøy, våpen, stjålet kunst med videre.

Organisasjonen tilbyr praktisk og lokal støtte til etterforskning til prioriterte områder som terrorisme, cyberkriminalitet og organisert kriminalitet. Opplæring og kompetanseoverføring innen forskjellige disipliner av politifaget er viktige aktiviteter. Interpol utgir International Criminal Police Review.

Organisasjon

Interpol ledes av en generalsekretær, som har ansvaret for den daglige virksomheten og at beslutninger fattet av generalforsamlingen og eksekutivkomiteen blir iverksatt. Generalsekretæren velges av generalforsamlingen for en periode på fire år, som kan forlenges med én periode. Ved hovedsetet i Lyon er det i 2022 om lag 1000 tilsatte.

Organisasjonen har seks regionale byråer:

I tillegg er det flere underbyråer, blant annet i Sør- og Mellom-Amerika. Interpol har særskilte representasjoner ved Den afrikanske union (Addis Abeba), EU (Brussel) og FN (New York). Den har dessuten liasonkontorer ved UN Office on Drugs and Crime (Wien), Europol (Haag), og for den karibiske regionen i Barbados (Bridgetown).

Hvert medlemsland har et eget Interpolbyrå. I Norge er dette lagt til Kripos.

Interpol finansieres hovedsakelig med bidrag fra medlemslandene og frivillige bidrag. Organisasjonens emblem og flagg har vært brukt siden 1950. Emblemet består av jordkloden, for å indikere at virksomheten er verdensomspennende. Grener av oliventre symboliserer fred, vekten rettferdighet mens et vertikalt sverd symboliserer politiets virksomhet.

Historie

Det første initiativ til en organisasjon for et overnasjonalt politisamarbeid ble tatt i april 1914. Nesten 300 delegater møttes da i Monaco til en internasjonal politikonferanse. Behov for globalt samarbeid for å bekjempe internasjonale forbrytere ble understreket. Første verdenskrig stoppet den videre oppfølgingen av initiativet. Under en ny politikonferanse i Wien i 1923 ble det besluttet å etablere International Criminal Police Commission (ICPC), med hovedkvarter i Wien. I løpet av få år ble det etablert spesialiserte avdelinger for kriminalregistre, pengefalsk og passforfalskninger.

I det vesentlige var ICPC et samarbeidsorgan for mellomeuropeiske land, men fikk fram til 1938 etter hvert 31 medlemsland, mange fra utenfor Europa. Virksomheten opphørte da andre verdenskrig brøt ut. Tyske myndigheter beslagla da alle organisasjonens arkiver og registre.

I juni 1946 ble det på nytt arrangert en politikonferanse, denne gang i Brussel, for å få gjenopprettet IPCP så snart som mulig. Deltakerne representerte 17 land: Belgia, Chile, Danmark, Egypt, Frankrike, Iran, Jugoslavia, Luxembourg, Nederland, Norge, Polen, Portugal, Storbritannia, Sveits, Sverige, Tsjekkoslovakia og Tyrkia. Også USA og Hellas var invitert, men kunne ikke møte. Det ble bestemt at det nye hovedkvarteret skulle legges til Paris, og at engelsk og fransk skulle være de offisielle språkene. Samme år ble det besluttet at INTERPOL skulle være organisasjonens telegramadresse. Denne telegramadressen ble fra 1957 også navnet på organisasjonen og har siden vært benevnelsen for International Criminal Police Organisation.

Antall medlemsland har økt jevnt siden 1946. I 1955 var medlemstallet økt til 51, i 1967 til 100 land, i 1989 til 150 og videre til 195 i 2021. Med et økende antall spansktalende land ble spansk inkludert som offisielt språk fra 1955. Arabisk ble fra 1999 det fjerde offisielle språket. Hovedsetet for Interpol flyttet i 1989 fra Paris til Lyon.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Forest, A.J. (1957). Politiet over alle grenser. Interpol. Ingar Weyer Tveitan Forlag

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg