NorgesGruppen

Norgesgruppens logo
Norgesgruppen
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Kiwi-butikk på Grønland i Oslo

.
Lisens: fri

Artikkelstart

NorgesGruppen er et norsk dagligvarehandelskonsern opprettet i 2000 ved sammenslutning av grossistselskapet Joh. Johannson og paraplyorganisasjonen NorgesGruppen AS.

Styreleder er Knut Hartvig Johannson, og konsernsjef er Runar Hollevik.

Dagligvareutsalg

Runar Hollevik er administrerende direktør i NorgesGruppen.
NorgesGruppen.

NorgesGruppen ASA er landets største dagligvarekonsern med en markedsandel på drøye 42 prosent (2017). Virksomheten omfattet på det tidspunktet rundt 1835 dagligvareutsalg spredt over hele landet.

Butikkene er organisert i flere ulike kjedekonsepter, inkludert lavprisbutikker (Kiwi), supermarkeder (Meny, Spar) og distrikts-/nærbutikker (Joker). I tillegg opererer konsernet servicehandelskjedene Deli de Luca, MIX og Jafs.

Av de 1835 butikkene i konsernet er 1021 eid av lokale kjøpmenn, mens NorgesGruppen sentralt eier resten. Samlet omsetning i 2017 var rundt 81 milliarder kroner, og om man regner med både de egeneide og de kjøpmannseide butikkene, hadde selskapet 40 000 ansatte. Største eier er Johannson-familien som kontrollerer i overkant av 70 prosent av aksjene.

Engrosvirksomhet

Norgesgruppen driver i tillegg til butikkdrift en omfattende engrosvirksomhet gjennom det sentrale grossistleddet ASKO, Norges største grossistselskap. ASKO har sentrallager i Vestby sør for Oslo og består ellers av 13 regionale engrosselskap spredt rundt i landet samt flere såkalte storcash-utsalg.

ASKO leverer med enkelte unntak (som melk, brus og ferskt brød) alle varene som selges i Norgesgruppens butikker. I tillegg leverer selskapet også varer til frittstående enkeltbutikker og regionale kjeder, hvor den klart største er Bunnpris-kjeden. ASKO er i tillegg én av to landsdekkende leverandører av varer til såkalt storhusholdning – kantiner, restauranter, hoteller og offentlige institusjoner – og har en markedsandel i dette markedet på omlag 36 prosent.

Norgesgruppen eier og driver også egen produksjonsvirksomhet gjennom selskapene UNIL, Bakehuset, Joh Kaffe og Matbørsen. Her produserer virksomhetens egne merkevarer som Seidel (øl), Eldorado, First Price, Evergood og Ali kaffe.

Norgesgruppen har siden 2014 vært en betydelig eier i danske Dagrofa som driver både Spar og Meny-butikker i det danske markedet.

Historikk

Johannson-familien, etterkommere av Joh. Johannson, er største eiere i NorgesGruppen. Her er de tre ledende personene i familieselskapet, Johan Johannson, Torbjørn Johannson og Knut Hartvig Johannson, samlet under presentasjonen av boken Mellommannen, om familiefirmaets 150 år lange historie. Knut Hartvig er styreleder i NorgesGruppen.
Av /NTB Scanpix.

NorgesGruppen er et resultat av sammenslåing av flere grossister og tidligere selvstendige matkjeder, noen med en lang historie. Grossistvirksomheten til Joh. Johannson ble etablert i 1866. Denne virksomheten bygget seg gradvis opp og ekspanderte særlig sterkt i tiårene etter andre verdenskrig med oppkjøp av en rekke regionale og lokale grossister. De regionale grossistene drev ofte videre etter oppkjøpene som selvstendige virksomheter under navnet AS Kolonialgrossistene, det vi i dag kjenner som ASKO.

På butikksiden startet Oluf Lorentzen i 1869 detaljvirksomhet i Oslo og ble kjent for sitt store og spesielle vareutvalg. Jens Evensen ble grunnlagt som slakteriforretning i samme by i 1907, men utviklet seg etterhvert til en betydelig supermarkedkjede. Begge virksomhetene drev som selvstendige kjøpmenn gjennom flere generasjoner før de i 1993 slo seg sammen til supermarkedkjeden Evensen & Lorentzen.

Kjeder innen Norgesgruppen

En nærbutikk i NorgesGruppen. Tomter i Hobøl.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

En stor andel av butikkene eid og drevet av Evensen & Lorentzen drives i dag under merkevaren Meny. Meny som kjede ble etablert i 1992, med en kjerne av butikker i Vestfold og Telemark.

Den største kjeden innen Norgesgruppen er Kiwi. Denne kjeden ble etablert med sin første butikk i Hokksund i Buskerud i 1979. Kiwi-kjeden var fra starten en lavpriskjede og vokste seg i første omgang til en stor regional kjede i Drammensregionen.

En annen sentral kjede i NorgesGruppen i dag er Spar. Dette var opprinnelig et stort europeisk kjedekonsept som ble introdusert til Norge i 1992 av Joh. Johannson, som gjennom medlemskap i Spar International hadde skaffet seg rettigheten til å anvende navnet Spar i Norge. De første butikkene drevet under dette konseptet ble åpnet i 1993.

Den siste av Norgesgruppens matbutikkjeder er Joker. Den første butikken i denne kjeden av mindre nærbutikker ble åpnet i 1997. Mange av butikkene stammet fra kjeden Nærbutikkene i Norge AS, som var etablert i 1993 av vel 800 mindre, lokale kjøpmenn.

Etter integrasjonen i 2000 har ytterligere bedrifter og butikker blitt integrert i NorgesGruppen ASA, inkludert Centra-gruppen med supermarkedskjedene Ultra, Centra og Matvarehuset Jacobs på Holtet, sistnevnte med en historie tilbake til 1934. De mange ulike kjedekonseptene ble etterhvert konsolidert ned til tre såkalte profilhus som henholdsvis driver kjedene Meny, Kiwi og Spar/Joker.

Norgeskjeden

NorgesGruppen ASA ble som nevnt etablert i 2000 etter en fusjon mellom Joh. Johannson og paraplyorganisasjonen Norgesgruppen AS. Denne paraplyorganisasjonen var på sin side dannet i 1994 av Joh. Johannson samt mer enn 15 selvstendige dagligvarekjeder. Flere av disse dagligvarekjedene hadde allerede fra 1988 samarbeidet gjennom det som het Norgeskjeden, videreført under navnet NorgesDetalj.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Thue, Lars, Espen Ekberg og Christine Myvang, Mellomannen. Joh Johannson og kampen om dagligvaremarkedet 1866-2016, Oslo: Universitetsforlaget 2016.

Kommentarer (3)

skrev Morten Haave

Ultra finnes ikke mer.

svarte Ida Scott

Takk for innspill! Det står ikke noe i artikkelen om hvorvidt kjeden finnes, informasjonen er bare at den ble integrert i Norges Gruppen i 2000. Vennlig hilsen Ida Scott.

skrev Morten Haave

Takk for svar, Ida Scott, og se litt på datoen. Det sto om Ultra da jeg skreiv kommentaren, men Espen Ekberg har siden forbedret artikkelen kraftig. Se https://snl.no/.versionview/378705

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg