Monterey Jack, noen ganger bare omtalt som jack cheese, er en amerikansk halvfast kumelksost, selv om den også kan være både fast og i noen tilfeller hard (dry jack). Første gang tilvirket av meksikanske fransiskanermunker i Monterey, California som queso del pais (landost). Det hersker uklarhet om hvor opprinnelsen til navnet Jack kommer fra, men offisielt ble den gitt navnet monterey jack av  the Food and Drug Administration i 1955. Selve oppskriften kan spores tilbake til Spania og Italia før det.

I dag tilvirkes osten også i andre deler av USA og kalles da gjerne jack sammen med stedsnavn der den tilvirkes, f.eks. Sonoma jack. 

Osten er som oftest pasteurisert, men upasteuriserte varianter kan forekomme. Modningen kan vare fra noen få uker og opp til ti måneder for dry jack.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.