Monterey jack, noen ganger bare omtalt som jack cheese, er en amerikansk halvfast kumelksost, selv om den også kan være både fast og i noen tilfeller hard (dry jack). Osten ble først tilvirket av meksikanske fransiskanermunker i Monterey i California som queso del pais (landost).

Det hersker uklarhet om hvor opprinnelsen til navnet Jack kommer fra, men offisielt ble den gitt navnet Monterey jack av Food and Drug Administration i 1955. Selve oppskriften kan spores tilbake til Spania og Italia før det.

I dag tilvirkes osten også i andre deler av USA og kalles da gjerne jack sammen med stedsnavn der den tilvirkes, for eksempel Sonoma jack.

Osten er som oftest pasteurisert, men upasteuriserte varianter kan forekomme. Modningen kan vare fra noen få uker og opp til ti måneder for dry jack.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg