restaurant

Restaurant er et offentlig serveringssted som serverer både mat og drikke. Ordet kan brukes om ulike typer steder, som kafeer, puber og fast-food-steder. Vanligvis brukes det likevel om litt finere spisesteder som serverer middag, og der gjestene blir servert ved bordet. En person som eier eller driver en restaurant, kalles en restauratør.

Faktaboks

uttale:
norsk uttale resturˈang
etymologi:
av fransk, fra latin ‘gjenopprette’

Restauranter omfattes av lov om serveringsvirksomhet av 13. juni 1997. Den som vil drive restaurantvirksomhet, må ha serveringsbevilling gitt av kommunen, samt ha kunnskaper om økonomistyring og lovgivning av betydning for drift av serveringssteder, herunder serveringsloven, skatte- og avgiftslovgivningen, konkurslovgivningen, arbeidsmiljøloven og alkoholloven. Den som ikke har bestått eksamen i en konkret utdanning godkjent av Nærings- og handelsdepartementet som kompetansegivende, må avlegge etablererprøve i henhold til Forskrift om etablererprøve for styrer av serveringssted av 18. jan. 2000.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg