cheddar

Artikkelstart

Cheddar er en kumelksost fra Somerset i England. Der startet produksjonen av cheddar så langt tilbake som 1200-tallet. Osten har tatt navn etter byen Cheddar, hvor den ble modnet i grotter som fantes der.

Faktaboks

Uttale
tʃˈedə

Det finnes mange kopier laget hvor som helst i verden og med særlig stor produksjon i USA. Imidlertid er det bare ost tilvirket på gårdene tilhørende West Country Farmhouse Cheesemakers som har EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse PDO. Orkney Scottish Island Cheddar fra Orknøyene har beskyttelsen geografisk opprinnelsesbetegnelse (PGI).

Ostestoffet kokes ikke, men presses. Fargen varierer fra gulhvit til guloransje. Konsistensen er kompakt og litt kornet, ofte med noen smale, strekformede små sprekker. Det må ikke forekomme gasshuller. Cheddar er rik på smak, men mild. Den modnes gjerne fra 3 til 20 måneder. Osten kan være både pasteurisert og upasteurisert.

Opprinnelig ble cheddar formet som en sylinder med høyde og diameter på 35–40 cm, men den lages nå i alle slags størrelser og former. Fettinnholdet i tørrstoffet er 45 prosent. Cheddar smelter godt og er derfor velegnet til matlaging.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg