Cheddar er en kumelksost fra Somerset i England. Der startet produksjonen av cheddar så langt tilbake som 1200-tallet. Osten har tatt navn etter byen Cheddar, hvor den ble modnet i grotter som fantes der (Cheddar gorge).

Faktaboks

Uttale
tʃˈedə

Det finnes mange kopier laget rundt omkring i verden, og det er særlig stor produksjon i USA. Imidlertid er det bare ost tilvirket på gårdene tilhørende West Country Farmhouse Cheesemakers som har EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse PDO. Orkney Scottish Island Cheddar fra Orknøyene har beskyttelsen geografisk opprinnelsesbetegnelse (PGI).

Ostestoffet til cheddar kokes ikke, men presses. Osten ystes etter en metode som heter cheddaring. Fargen varierer fra gulhvit til guloransje. Konsistensen er kompakt og litt kornet, ofte med noen smale, strekformede små sprekker. Det må ikke forekomme gasshuller. Cheddar er rik på smak, men mild. Den modnes gjerne fra 3 til 20 måneder. Osten kan være ystet av pasteurisert eller rå melk.

Opprinnelig ble cheddar formet som en sylinder med høyde og diameter på 35–40 cm, men den lages nå i alle slags størrelser og former. Fettinnholdet i tørrstoffet er 45 prosent. Cheddar smelter godt og er derfor velegnet til matlaging.

Under første og andre verdenskrig ble alle ysterier i Storbritannia pålagt å yste kun cheddar, siden osten ble ansett å være en kritisk matvare for britene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg