Cheddar, kumelksost fra Somerset i England. Der startet det så langt tilbake som 1200-tallet. Osten har tatt navn etter byen Cheddar hvor den ble modnet i grotter som fantes der. Det finnes mange kopier laget hvor som helst i verden og med særlig stor produksjon i USA. Imidlertid er det bare ost tilvirket på gårdene tilhørende West Country Farmhouse Cheesemakers i Somerset som har den geografiske opprinnelsesbeskyttelsen PDO fra EU. Orkney Scottish Island Cheddar fra Orknøyene har beskyttelsen Protected Geographical Indication (PGI).

Ostestoffet kokes ikke, men presses. Fargen varierer fra gulhvit til guloransje. Konsistensen er kompakt og litt kornet, ofte med noen smale, strekformede små sprekker. Det må ikke forekomme gasshuller. Cheddar er rik på smak, men mild. Modnes gjerne fra 3 til 20 måneder. Osten kan være både pasteurisert og upasteurisert.

Opprinnelig ble den formet som en sylinder med høyde og diameter på 35 – 40 cm, men lages nå i alle slags størrelser og former. Fettinnhold i tørrstoffet er 45 prosent. Cheddar smelter godt og er derfor velegnet til matlaging.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.