chili (matrett)

Chilli con carne er inspirert av mexicanske stuinger, men hører definitivt med i tex-mex tradisjonen.
Av .

Artikkelstart

Chili, som tradisjonelt kalles chili con carne i Norge, er en kjøttstuing som vanligvis inneholder løk, chili-pepper av ulike slag og kjøtt. Ofte inneholder den også bønner og tomater, men det er ikke uvanlig at hardnakkede chili-fans har sterke meninger på dette punktet. Chili er inspirert av mexicanske stuinger, men hører definitivt med i tex-mex tradisjonen.

Faktaboks

Uttale
tʃˈili kån kˈarne
Etymologi
spansk ‘chili med kjøtt’

Det er vanlig å finne chili-matlagingskonkurranser i de sørvestlige delstatene, spesielt Texas, New Mexico og Colorado. Man vil finne svært ulike chili-stiler i disse delstatene. Chili-elskere i Texas vil for eksempel insistere på at chili skal være uten bønner, mens New Mexico er kjent for sin grønne chili. Chili etter Cincinatti-stil har et sterkt innslag av kanel.

Tilberedning

Grunnlaget er blandinger av chili-pepper som rekonstitueres og hakkes opp. Noen brenner også skinnet av pepperen for å få smak av røyk i chilien, andre bruker tørkede chili-pulver av ulike slag. I tillegg er det ikke uvanlig at tørket spisskummen og koriander brukes i disse stuingene. Krydderne blandes med olje, løk og hvitløk i en gryte til løken blir blank og myk. Deretter tilsettes kjøtt som får brune seg. Her kan man bruke både kjøttdeig, svinekjøtt eller biffkjøtt i fine terninger og visse insisterer på at dette skal lages med hjort eller rådyr.

Mange tilsetter også bønner som har stått i vann over natten, eller tomater eller tomatilloer som gir mye smak og litt syrlige smaksnoter. Mer uvanlig er det åbruke grønnsaker som mais, selleri og gulrot, men de kan også gi mye smak. Gryten står på lav varme i flere timer så alle smakene får utviklet seg godt. Tid er den viktigste ingrediensen i denne retten.

Servering

Chili serveres ofte i en bolle med revet ost på toppen. I Norge er vi vant til å servere ris med denne retten, men i USA serveres den som regel med muffins laget av maismel eller tortilla-chips. Avokado, rømme og ferske korianderblader setter en ekstra spiss på gryten. I tillegg kan man få kjøpt chili-dogs, som er pølser med en generøs øse med chili over.

I USA er chili særlig populært om høsten. President Obama gjorde den uformelle caféen Ben's Chilibowl på U street i Washington D. C. nærmest verdenskjent da han stoppet innom der kort tid etter han ble valgt og før han ble innsatt som president.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg