Rosefamilien, en plantefamilie innen klassen tofrøbladete planter. Rosefamilien omfatter både urter og trær, og globalt betsår familien av rundt 90 slekter og 3000 arter. Flere av artene er av økonomisk betydning. 

De fleste artene i familien har femtallige, radiærsymmetriske blomster med frie beger- og kronblad og mange pollenbærerer. Noen slekter har også en ekstra krans med begerblad. Antal grifler varierer fra én til mange og fruktbladene er som oftest frie.

Det er stor variasjon i frukttyper innen familien, og belgkapsler, smånøtter og steinfrukter er vanlige. I tillegg svulmer blomsterbunnen opp hos en del arter og danner en hjelpefrukt rundt enkeltfruktene. Dette finnes blant annet hos eple, pære og hos jordbær. Bladene til artene i rosefamilien er ofte oppdelte eller samensatte med øreblad.  

Den nyeste systematikken basert på DNA deler Rosefamilien opp i tre undefamilier: Rosoideae, hvor blant annet bringebær, jordbær og rose hører til; Spiraeoideae, hvor blant annet eplepære og mandler hører til; og Dryadoideae, hvor blant annet reinrose hører til.   

Taksonomisk nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Planteriket Plantae
Rekke  Dekkfrøete blomsterplanter Magnoliophyta
Klasse Tofrøbladete blomsterplanter Eudicots
Orden Rosales
Familie Rosefamilien Rosaceae

I Norge finnes representanter fra 28 slekter i Rosefamilien. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.