Glattpannekaiman av Vassil. CC0 1.0

Glattpannekaiman, Paleosuchus trigonatus, er en reptilart i familien alligatorer.

Hannen kan bli 2,3 m lang, men sjelden over 1,7 m. Brun. Muskuløs kropp med tykt panser. Halen kort, flat og bred og så sterkt pansret at den kan hemme bevegelsesmønsteret.

Lever ved små, hurtigrennende skogselver med bratte elvebredder. Tilbringer mye tid på land. Voksne gjemmer seg ofte i hule trestammer eller i hulrom på bakken. Mer nattaktiv enn andre kaimaner. Blir sjelden sett sole seg.

Vidt utbredt i Orinoco- og Amazonas-bekkenet. Vanlig i hele utbredelsesområdet, men går ikke så langt sør som dvergkaiman, trolig grunnet lavere kuldetoleranse. Hovedtrusler er habitatødeleggelse og forurensning. På grunn av det sterkt pansrede skinnet har den ikke vært gjenstand for jakt.

Opportunistisk. Spiser både virvelløse dyr og virveldyr, som fisk, slanger og pattedyr. Store individer jakter ofte på pakaer, som er store gnagere.

Solitær og territoriell

Hunnen bygger reirhauger før regntiden. Ofte er de plassert nær termittuer, som kan bidra med ekstra varme til rugingen. Ca. 10-20 egg som klekkes i regntiden etter ca. 115 dager.

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Krypdyr Sauropsida
Orden Krokodiller Crocodilia
Familie Alligatorer Alligatoridae
Slekt Paleosuchus
Art Glattpannekaiman P. trigonatus

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.