glattpannekaiman

Artikkelstart

Glattpannekaiman, Paleosuchus trigonatus, er en reptilart i familien alligatorer utbredt i Sør-Amerika.

Faktaboks

Også kjent som

Paleosuchus trigonatus

Beskrivelse

Hannen kan bli 2,3 m lang, men sjelden over 1,7 m. Brun. Muskuløs kropp med tykt panser. Halen kort, flat og bred og så sterkt pansret at den kan hemme bevegelsesmønsteret.

Habitat

Lever ved små, hurtigrennende skogselver med bratte elvebredder. Tilbringer mye tid på land. Voksne gjemmer seg ofte i hule trestammer eller i hulrom på bakken. Mer nattaktiv enn andre kaimaner. Blir sjelden sett sole seg.

Utbredelse

Vidt utbredt i Orinoco- og Amazonas-bekkenet. Vanlig i hele utbredelsesområdet, men går ikke så langt sør som dvergkaiman, trolig grunnet lavere kuldetoleranse. Den finnes i Brasil, Fransk Guyana, Surinam, Guyana, Venezuela, Colombia, Ecuador, Peru og Bolivia. De største truslene er habitatødeleggelse og forurensning. På grunn av det sterkt pansrede skinnet har den ikke vært gjenstand for jakt.

Føde

Opportunistisk. Spiser både virvelløse dyr og virveldyr, som fisk, slanger og pattedyr. Store individer jakter ofte på pakaer, som er store gnagere.

Levevis

Solitær og territoriell

Formering

Hunnen bygger reirhauger før regntiden. Ofte er de plassert nær termittuer, som kan bidra med ekstra varme til rugingen. Ca. 10-20 egg som klekkes i regntiden etter ca. 115 dager.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Dyreriket Animalia
Rekke Ryggstrengdyr Chordata
Klasse Krypdyr Sauropsida
Orden Krokodiller Crocodilia
Familie Alligatorer Alligatoridae
Slekt Paleosuchus
Art Glattpannekaiman P. trigonatus

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg