Brillekaiman, Caiman crocodilus, reptilart i familien alligatorer.

Minst 4 underarter, som varierer noe i farge, størrelse og form på kraniet. Voksne hanner ca. 2-2,5 m lange, hunner inntil 1,4 m. Unge dyr er gulaktige med svarte flekker og bånd på kropp og hale. Gulfargen forsvinner med alderen og tegningene blir mindre markerte. Voksne har mørkt olivengrønn kropp og grønnaktig iris. Snuten er tilspisset og gir dem et krokodilleaktig utseende. En kraftig beinkam mellom øynene gjør at det ser ut som den har briller, derav navnet.

Lever i mange ulike typer habitater. Svært tilpasningsdyktig.  Foretrekker helst stille vann. Har den største utbredelse av alle arter i familien alligatorer. Kan finne den overalt i våtmarker i lavlandet innenfor utbredelsesområdet: Innsjøer, elver, sumper og vanningsdammer. Kan tåle et betydelig saltinnhold i vannet. Kan grave seg ned i mudderet hvis betingelsene blir for røffe.

Finnes i det sørlige Mexico og sentral Amerika til Amazonas- og Orinoco-bekkenet og videre sørover til tempererte deler av det nordlige Argentina. Små populasjoner av dyr unnsluppet fra fangenskap har etablert seg i dreneringskanaler i Florida. Også introdusert til Cuba (egen underart) og Puerto Rico. Bestanden er relativt god, men lokale populasjoner viser tilbakegang. Skinnet er på grunn av kraftig beinpanser mindre egnet til å lage lær av, derfor ble den aldri utsatt for sterkt jakttrykk. Arten tok over leveområdene til svartkaiman og to krokodillearter som ble overbeskattet og økte derfor i antall. Nedgangen i bestanden av disse tre artene førte imidlertid til at jakttrykket på brillekaimanen økte.

Ungdyr spiser helst virvelløse dyr i vann. Når de vokser, går de gradvis over til større byttedyr, som fisk, amfibier, reptiler, vannfugl. Store dyr kan ta større pattedyr, for eksempel griser. Kannibalisme kan forekomme. Ved tørke slutter de å spise.

Kjønnsmoden etter 4-7 år. Kurtise og paring i mai-august. Legger 14-40 egg i hauger av jord og vegetasjon i regntiden i juli-august. Flere hunner kan dele samme haug. Hunnen vokter haugen. Ungene klekkes etter 90 dager. Ungene vil deretter følge hunnen, eller én hunn kan overta ansvaret for ungene til flere hunner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.