falsk gavial

Artikkelstart

Falsk gavial er en reptilart i ordenen krokodiller. Den kan bli minst 3 meter lang. Den langstrakte, smale snuten er velegnet til å fange fisk, som er den viktigste føden. Dødelige angrep på mennesker er beskrevet fra de senere år. I dag finnes arten i Indonesia, Malaysia og Brunei. Arten er utrydningstruet.

Faktaboks

Uttale
gaviˈal
Også kjent som

Tomistoma schlegelii

Falsk gavial tilhører familien Gavialidae.

Beskrivelse

De voksne blir inntil 3 meter lange, men lengder på inntil 5 meter skal være dokumentert. Ungdyrene er mørkt sjokoladebrune med svarte bånd og flekker på sidene, halen og kjevene. Den beholder mye av de samme fargene som voksen. Typisk for arten er en meget lang, smal snute med omtrent 80 jevnstore, spisse tenner.

Habitat

Den lever i ferskvannsumper, innsjøer og stilleflytende elver, gjerne med god vegetasjonsdekning og flytende matter av plantedeler. Den skal visstnok tilbringe tid i huler. Arten er hovedsakelig nattaktiv.

Utbredelse

Arten finnes i Indonesia (blant annet Sumatra og Java), Malaysia (blant annet Borneo) og Brunei. Den er ikke observert siden 1970-tallet i Thailand og regnes derfor som utryddet i landet. For noen hundre år siden kan den ha forekommet så langt nord som Kina.

Status

Falsk gavial er utrydningstruet. Bestanden er estimert til mindre enn 2500 individer. Arten har vist sterk tilbakegang over det meste av utbredelsesområdet, og gjenlevende populasjoner er fragmenterte. De viktigste årsakene til nedgangen i bestanden er ødeleggelse av habitatet (oppdyrking og dambygging), drukning i fiskegarn og overbeskatning av den fisken den lever av. Det har også vært en viss handel med skinn av arten. Den er vernet, men det er dårlig oppfølging av vernet. Det er startet oppdrett av arten i fangenskap, blant annet i Europa og USA. Det utvikles nå strategier for utsetting av arten i naturen for å styrke eller gjenopprette bestander.

Føde

Den lever hovedsakelig av fisk, men også en del insekter, krepsdyr, amfibier, bløtdyr og små virveldyr (for eksempel små aper). Den falske gavialen har i de siste par tiårene drept og spist minst tre mennesker.

Reproduksjon

Arten bygger 0,6 meter høye reirhauger av plantedeler. Den legger 20-60 store egg (ca. 10 cm lange), og de ruges i 90 dager. Foreldrene passer ikke på egg eller unger, og det er stor dødelighet, ikke minst fordi ville svin og ulike reptiler kan grave opp reirhaugene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg