siamkrokodille av Biopix. CC BY NC 3.0

Siamkrokodille, Crocodylus siamensis, reptilart i familien ekte krokodiller. Den kan bli opptil fire meter lang. Tidligere fantes den i ferskvannsumper, elver og innsjøer i sør-øst Asia, men er nå nesten helt utryddet i vill tilstand på grunn av ødeleggelser av leveområdene og overbeskatning. Viltlevende bestander finnes fremdeles i Kambodsja og muligens ennå i Thailand. Det foregår oppdrett i fangenskap og utsetting er aktuelt.

Siamkrokodillen ligner mye på saltvannskrokodillen som er utbredt i de samme områdene, men siamkrokodillen er mindre og har bredere snute. Den blir sjelden over 3 m lang, men gamle hanner kan en sjelden gang bli opptil 4 m lange. Grunnfargen er brun med mørke striper.

Den lever i ferskvannsumper og beskyttede områder av sakteflytende elver. Den kan muligens også forekomme i brakkvann.

Den historiske utbredelsen omfatter Kambodsja, Thailand, Vietnam, Laos, Myanmar, Malaysia, Brunei, Indonesia (inklusiv Borneo og trolig Java). Arten er imidlertid praktisk talt utdødd i vill tilstand, og forekommer i dag muligens bare i Kambodsja , der estimatene varierer fra bare 50 og opp til ca. 4000 individer. Dessuten er det kjent noen få individer i Thailand, men denne bestanden er neppe livskraftig.

Siamkrokodillen er kritisk truet og praktisk talt utdødd. Den estimerte bestandstørrelsen i vill tilstand er angitt til mindre enn 5 000 individer. Den har vært ettertraktet av jegere på grunn av sitt verdifulle skinn. Det meste av artens leveområder har blitt omdannet til rismarker. Oppdrett av arten i fangenskap foregår og det finnes blant annet over 5 000 dyr i kommersielle farmer nær Bangkok. Den reproduserer villig i fangenskap, men hybridiserer ofte med saltvannskrokodillen. Program for utsetting i naturen er underveis, blant annet i Thailand.

Den brede snuten indikerer en lite spesialisert diett. Trolig spiser den det meste den kommer over av fisk, amfibier, reptiler og små pattedyr. Arten regnes for å være lite aggressiv overfor mennesker.

I fangenskap blir den kjønnsmoden etter ca. 10 år. Reproduksjonen foregår i regntiden (april-mai). Den bygger en reirhaug der eggene legges. Hunnen vokter reirhaugen. Kullstørrelsen i fangenskap er 20-50 egg som klekkes etter ca. 80 dager. Hunnen hjelper til med å åpne reirhaugen og bærer de nyklekkede ungene i munnen til vannet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.