siamkrokodille av Biopix. CC BY NC 3.0

Siamkrokodille, Crocodylus siamensis, reptilart i familien ekte krokodiller. Den kan bli opptil fire meter lang. Tidligere fantes den i ferskvannsumper, elver og innsjøer i sør-øst Asia, men er nå nesten helt utryddet i vill tilstand på grunn av ødeleggelser av leveområdene og overbeskatning. Viltlevende bestander finnes fremdeles i Kambodsja og muligens ennå i Thailand. Det foregår oppdrett i fangenskap og utsetting er aktuelt.

Siamkrokodillen ligner mye på saltvannskrokodillen som er utbredt i de samme områdene, men siamkrokodillen er mindre og har bredere snute. Den blir sjelden over 3 m lang, men gamle hanner kan en sjelden gang bli opptil 4 m lange. Grunnfargen er brun med mørke striper.

Den lever i ferskvannsumper og beskyttede områder av sakteflytende elver. Den kan muligens også forekomme i brakkvann.

Den historiske utbredelsen omfatter Kambodsja, Thailand, Vietnam, Laos, Myanmar, Malaysia, Brunei, Indonesia (inklusiv Borneo og trolig Java). Arten er imidlertid praktisk talt utdødd i vill tilstand, og forekommer i dag muligens bare i Kambodsja , der estimatene varierer fra bare 50 og opp til ca. 4000 individer. Dessuten er det kjent noen få individer i Thailand, men denne bestanden er neppe livskraftig.

Siamkrokodillen er kritisk truet og praktisk talt utdødd. Den estimerte bestandstørrelsen i vill tilstand er angitt til mindre enn 5 000 individer. Den har vært ettertraktet av jegere på grunn av sitt verdifulle skinn. Det meste av artens leveområder har blitt omdannet til rismarker. Oppdrett av arten i fangenskap foregår og det finnes blant annet over 5 000 dyr i kommersielle farmer nær Bangkok. Den reproduserer villig i fangenskap, men hybridiserer ofte med saltvannskrokodillen. Program for utsetting i naturen er underveis, blant annet i Thailand.

Den brede snuten indikerer en lite spesialisert diett. Trolig spiser den det meste den kommer over av fisk, amfibier, reptiler og små pattedyr. Arten regnes for å være lite aggressiv overfor mennesker.

I fangenskap blir den kjønnsmoden etter ca. 10 år. Reproduksjonen foregår i regntiden (april-mai). Den bygger en reirhaug der eggene legges. Hunnen vokter reirhaugen. Kullstørrelsen i fangenskap er 20-50 egg som klekkes etter ca. 80 dager. Hunnen hjelper til med å åpne reirhaugen og bærer de nyklekkede ungene i munnen til vannet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.