østpanserkrokodille

Artikkelstart

Østpanserkrokodille er en reptilart i familen ekte krokodiller, en kritisk truet art. Dagens utbredelse av østpanserkrokodille strekker seg fra Kamerun til Tanzania i Afrika.

Faktaboks

Også kjent som

Mecistops leptorhynchus; engelsk: Central African Slender-snouted Crocodile.

Inntil 2018 ble østpanserkrokodillen regnet som samme art som vestpanserkrokodillen, som den ligner mye rent morfologisk, men med hjelp av DNA-analyser har det vært mulig å skille mellom de to artene.

Beskrivelse

Den ligner mye på vestpanserkrokodillen, men har glattere skinn med mindre skjell. Dessuten er det detaljer i bygningen av skallen som skiller de to artene. Østpanserkrokodillen mangler blant annet en beinkam på hodet, som den andre arten har. Totallengden for voksne er cirka 2.5 meter. Hannen er betydelig større enn hunnen.

Habitat

Den lever i ferskvann med mye vegetasjon og kommer ofte opp på land for å sole seg. Den er svært sky.

Utbredelse

De to artene hadde trolig en sammenhengende utbredelse og var samme art inntil for 6,5 – 7.5 millioner år siden, da vulkansk aktivitet i dagens Kamerun bygde opp fjellkjeder som panserkrokodillene ikke kunne passere. De ble derfor splittet i en østlig og en vestlig bestand, som etter hvert divergerte til selvstendige arter. Dagens utbredelse av østpanserkrokodille strekker seg fra Kamerun til Tanzania (der den kan være utryddet): Kamerun, Den sentralafrikanske republikk, Tanzania (muligens utryddet), Zambia, Angola (muligens utryddet), Den demokratiske republikken Kongo, Burundi (ubekreftet), Republikken Kongo, Gabon (livskraftig stamme) og Ekvatorial Guinea. Den er utryddet i Tsjad.

Status

Bestanden av de to panserkrokodillene samlet ble før splittelsen av artene estimert til 1000 – 20 000 individer. Begge artene er kritisk truet, men bestandene av østpanserkrokodilen er noe større enn tilfellet er for vestpanserkrokodillen ( cirka 500 individer).

Føde

Føden består hovedsakelig av fisk, amfibier og krepsdyr.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg