flygeøgler

Flygeøgle

Flygeøgle av /Store norske leksikon ※. Gjengitt med tillatelse

Flygeøgler, orden av utdødde krypdyr, hvor forlemmene var omformet til vinger. Vingene bestod av en hudflate som var spent mellom kroppen, over- og underarmen og den sterkt forlengede 4. fingeren. De tre første fingrene var frie og hadde klør, mens 5. finger var redusert. Hodet var lite, med store øyne og meget lange kjever. Hos de eldre artene (Rhamphorhynchoidea) var halen lang, nakkevirvlene korte og kjevene besatt med lange tenner som ofte var av flere typer. Denne gruppen levde fra midtre trias til slutten av jura.

Faktaboks

Også kjent som
flyveøgler
Pterosauria

De yngre flygeøglene (Pterodactyloidea) var bedre tilpasset flyvning med svært kort hale, kompakt kropp og lange halsvirvler. De hadde stort sett færre og mindre tenner. Enkelte former (Pteranodon) hadde hornnebb, mens enkelte (Pterodaustro) hadde massevis av tynne tenner som satt tett sammen og kunne brukes til å filtrere smådyr fra vann, slik flamingoer gjør idag. De tidlige formene var små (vingespenn ca 25 cm), mens de siste var også de største med vingespenn 11-12 meter (se Quetzalcoatlus). Denne gruppen oppsto antagelig i midten av jura og levde fram til slutten av kritt.

Huden var muligens dekket av hårlignende dannelser og det overveiende sannsynlig at flygeøglene var varmblodige (at de hadde konstant kroppstemperatur). Vingemembranene er festet ved anklene hos Rhamphorhynchoidea, mens i Pterodactyloidea var den festet ved kneet. Sammen med sterkere vingemuskler i denne gruppen viser dette at de var bedre på å fly aktivt. Sannsynligvis gikk den første gruppen på fire når de var på bakken, mens den senere gruppen kanskje gikk på to. Selv om de tydeligvis var gode til å fly, var musklene svakere enn hos fugler, og de kompenserte ved å være ekstremt lettbygde; de lange knoklene var hule med svært tynne vegger.

Litteratur:

Peter Wellnhofer 1991. The illustrated encyclopedia of Pterosaurs. Salamander books, London.

David M. Unwin 2005. The Pterosaurs: From Deep Time. Pi Press.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg