Tyrannosaurus
Mesozoikum var dinosaurenes tidsalder. Bildet viser et skjelett av Tyrannosaurus rex utstilt i Carnegie Museum of Natural History, Pittsburgh, USA.
Av /Wikimedia Commons.
Lisens: CC BY SA 3.0
Fiskeøgler
Noen eksempler på fiskeøgleslekter; Stenopterygius, Californosaurus, Utatsusaurus, Mixosaurus, Chaohusaurus, Ophthalmosaurus, Cymbospondylus og Shonisaurus.

Mesozoikum, eller jordas mellomalder, er et tidsavsnitt eller geologisk æra fra 252 til 66 millioner år siden.

Faktaboks

Uttale
mesosˈoikum
Etymologi
av meso- og gresk zoon ‘dyr’
Også kjent som

jordas mellomalder, jordas middeltid. Engelsk: Mesozoic

Inndeling

Mesozoikum omfatter periodene trias, jura og kritt og deres bergarter. Det var masseutryddelser først (perm-trias-utryddelsen) og sist (kritt-paleogen-utryddelsen) i perioden, i tillegg til på grensen mellom trias og jura.

Livsformer

Mesozoikum var dinosaurenes tidsalder, og i luften var flyveøglene de viktigste dyra. I tillegg oppstod fuglene i løpet av æraen. De første pattedyrene utviklet seg også.

Livet i havet var dominert av marine reptiler som svaneøgler, fiskeøgler og mosasaurer. Ammonitter og belemnitter (blekkspruter) var vanlige. De viktigste plantene var bregner og nakenfrøede planter, men de dekkfrøede blomsterplantene dukket opp i krittperioden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg