vestpanserkrokodille

Av /iNaturalist.
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Vestpanserkrokodille, Mecistops cataphractus, er en reptilart i familien ekte krokodiller. Arten er vanligvis mindre enn 3 meter lang. Den har lang, smal snute og lever av fisk, snegler, krepsdyr og amfibier. Ingen angrep på mennesker er beskrevet. Vestpanserkrokodillen er i dag utbredt i Vest-Afrika fra Gambia til Togo. Artens økologi er relativt dårlig kjent, og basert på DNA ble østpanserkrokodille i 2018 skilt ut som egen art.

Faktaboks

Også kjent som

Mecistops cataphractus, tidligere kjent som Crocodylus cataphractus eller (West African) Slender-snouted crocodile

Beskrivelse

Normalt blir vestpanserkrokodillen rundt 2,5 meter lang, men det foreligger ubekreftede meldinger om større eksemplarer (4,2 meter). Kroppen er mørk, med mørkere flekker på kjeven og striper på halen. Den har en smal og spesialisert snute. Nakkepanseret er arrangert i tre rekker som hver består av to store skjell smeltet sammen med ryggplatene.

Habitat

Krokodillen er sterkt bundet til vann. Oftest finnes den i elver med mye vegetasjonsdekning og i store innsjøer i tropiske regnskoger. Den er også rapportert fra brakkvann nær kysten, noe som kan indikere en viss salttoleranse.

Utbredelse

Vestpanserkrokodillen er utbredt i Vest Afrika fra Gambia til Togo. Den fantes tidligere over et større område fra Nigeria til Mauretania, men er nå utryddet i store deler av det opprinnelige utbredelsesområdet.

Status

Panserkrokodillene er relativt dårlig studert, men de regnes for å være kritisk truet av utryddelse. Bestanden av begge artene samlet er svært usikker, men den er trolig vesentlig mindre enn 20 000 individer. Bestanden av vestpanserkrokodille er trolig ikke større enn cirka 500 individer. Den er muligens utryddet i Nigeria, Benin, Senegal, Guinea-Bissau, Mauretania, Mali og Burkino Faso. Årsakene til nedgangen er overbeskatning, ødeleggelse av habitatene deres og dårlige vernetiltak, blant annet på grunn av politisk instabilitet i deler av dens historiske utbredelsesområde.

Føde

Den brede snuten er en indikasjon på at mye fisk inngår i dietten. Den tar også virvelløse dyr som snegler og krepsdyr. Større individer antas å være mer opportunistiske i valg av diett.

Reproduksjon

Hos denne arten skjer ikke reproduksjonen samtidig for de enkelte hunner. Også innenfor samme populasjon kan det være en betydelig variasjon i tidspunkt for egglegging. Det er også sjelden å se arten opptre i grupper. Når regntiden starter, bygger hunnen reirhaug av plantedeler ved elvebredden. Kullet består av 13-27 store egg som legges rundt én uke etter at reirhaugen er ferdig. Rugetiden er lang, ofte over 110 dager. Hunnen holder seg nær reiret, men forsvarer det ikke aggressivt. Når hun begynner å høre lyder fra eggene som klekkes, kan hun hjelpe til med å bryte opp haugen og hjelpe til med klekkingen. Deretter sprer ungene seg vanligvis ut over den oversvømte skogbunnen. Trolig har egg og unger få fiender, derfor det lave eggantallet. Skilpadder kan imidlertid ødelegge enkelte reir.

Systematikk

Panserkrokodillene, Mecistops hører til familien ekte krokodiller og ble tidligere plassert i slekten Crocodylus. Studier av DNA tyder på at de to artene er mindre beslektet med de andre artene i slekten Crocodylus, og en ny slekt, Mecistops ble derfor opprettet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg