Kinalligator, Alligator sinensis, reptilart i familien alligatorer. Den er en liten alligator, som ligner en miniatyrutgave av amerikaalligatoren (A. mississippiensis), som den muligens er stamformen til. Arten lever i sumper, dammer og sjøer langs det nedre løpet av Chang Jiang-elven (Yangtze) i Kina. Den spiser bløtdyr, insekter og små pattedyr, og angriper ikke mennesker. Arten er kritisk truet, med mindre enn 200 gjenlevende individer i vill tilstand.

Den blir inntil 2 m lang, men maksimallengde på 3 m er omtalt i gammel kinesisk litteratur. Vekt inntil 40 kg. Arten ligner en mindre versjon av amerikaalligatoren. Den har et stort hode. Øyelokkene har beinplater i motsetning til hos amerikaalligatoren. Snuten smalner forover og er svakt oppoverbøyd. Beinplater på bukskjellene gjør at arten er verdiløs på det internasjonale skinnmarkedet. Historisk sett har alligatoren blitt forvekslet/sammenlignet med den kinesiske drage.

Arten lever i sakteflytende elver, sumper, dammer og innsjøer. Den er også funnet i jordbruksområder. Den graver komplekse huler i bakken på samme måte som amerikaalligatoren og tilbringer 6-7 måneder av året hibernerende i hulen for å unngå kaldt klima. Temperaturen inne i hulen faller sjelden under 10°C.

Kinaalligatoren er utbredt langs de nedre deler av Chang Jiang-elven (Yangtze)i Kina. Storparten av de frittlevende alligatorene holder til i et 433 km2 stort reservat i Anhui-provinsen

Kritisk truet. Praktisk talt utdødd i vill tilstand. Estimert bestandsstørrelse er mindre enn 200 individer (130-150 i 1999). Årsakene til bestandsnedgangen er ødeleggelse av naturlige leveområder, særlig ved at de forvandles til rismarker. Andre habitater er ødelagt i forbindelse med dambygging. Dessuten drepes en god del alligatorer av mennesker, fordi de anses som trusler mot husdyr. Kjøttet og diverse organer er i tillegg viktige i tradisjonell kinesisk medisin. Det finnes over 10 000 individer i alligatorfarmer og dyrehager verden over. Første vellykkede reproduksjon i fangenskap fant sted i 1988. Den reproduserer nå villig i fangenskap, og det arbeides med å restituere habitater der arten igjen kan utsettes innenfor sitt utbredelsesområde.

Kinaalligatoren jakter mest om natten i april-oktober og spiser virvelløse dyr i vann, som snegler, ferskvannsmuslinger og insekter. Den tar også fisk og små pattedyr. Tennene er spesielt tilpasset knusing av skjell. Arten angriper ikke mennesker.

Kinaalligatoren blir kjønnsmoden 4-5 år gammel. Kurtise og paring foregår om våren. Reirbygging skjer i juli-august. Reirhaugene bygges av plantematerialer, og de er ikke så store som hos amerikaalligatoren. Egglegging finner sted i juli, og kullstørrelsen er 10-50 egg. Ungene klekkes normalt i oktober etter en rugetid på ca. 70 dager ved 30°C.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.