Kinalligator, Alligator sinensis, reptilart i familien alligatorer. Den er en liten alligator, som ligner en miniatyrutgave av amerikaalligatoren (A. mississippiensis), som den muligens er stamformen til. Arten lever i sumper, dammer og sjøer langs det nedre løpet av Chang Jiang-elven (Yangtze) i Kina. Den spiser bløtdyr, insekter og små pattedyr, og angriper ikke mennesker. Arten er kritisk truet, med mindre enn 200 gjenlevende individer i vill tilstand.

Den blir inntil 2 m lang, men maksimallengde på 3 m er omtalt i gammel kinesisk litteratur. Vekt inntil 40 kg. Arten ligner en mindre versjon av amerikaalligatoren. Den har et stort hode. Øyelokkene har beinplater i motsetning til hos amerikaalligatoren. Snuten smalner forover og er svakt oppoverbøyd. Beinplater på bukskjellene gjør at arten er verdiløs på det internasjonale skinnmarkedet. Historisk sett har alligatoren blitt forvekslet/sammenlignet med den kinesiske drage.

Arten lever i sakteflytende elver, sumper, dammer og innsjøer. Den er også funnet i jordbruksområder. Den graver komplekse huler i bakken på samme måte som amerikaalligatoren og tilbringer 6-7 måneder av året hibernerende i hulen for å unngå kaldt klima. Temperaturen inne i hulen faller sjelden under 10°C.

Kinaalligatoren er utbredt langs de nedre deler av Chang Jiang-elven (Yangtze)i Kina. Storparten av de frittlevende alligatorene holder til i et 433 km2 stort reservat i Anhui-provinsen

Kritisk truet. Praktisk talt utdødd i vill tilstand. Estimert bestandsstørrelse er mindre enn 200 individer (130-150 i 1999). Årsakene til bestandsnedgangen er ødeleggelse av naturlige leveområder, særlig ved at de forvandles til rismarker. Andre habitater er ødelagt i forbindelse med dambygging. Dessuten drepes en god del alligatorer av mennesker, fordi de anses som trusler mot husdyr. Kjøttet og diverse organer er i tillegg viktige i tradisjonell kinesisk medisin. Det finnes over 10 000 individer i alligatorfarmer og dyrehager verden over. Første vellykkede reproduksjon i fangenskap fant sted i 1988. Den reproduserer nå villig i fangenskap, og det arbeides med å restituere habitater der arten igjen kan utsettes innenfor sitt utbredelsesområde.

Kinaalligatoren jakter mest om natten i april-oktober og spiser virvelløse dyr i vann, som snegler, ferskvannsmuslinger og insekter. Den tar også fisk og små pattedyr. Tennene er spesielt tilpasset knusing av skjell. Arten angriper ikke mennesker.

Kinaalligatoren blir kjønnsmoden 4-5 år gammel. Kurtise og paring foregår om våren. Reirbygging skjer i juli-august. Reirhaugene bygges av plantematerialer, og de er ikke så store som hos amerikaalligatoren. Egglegging finner sted i juli, og kullstørrelsen er 10-50 egg. Ungene klekkes normalt i oktober etter en rugetid på ca. 70 dager ved 30°C.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.