svartkaiman

Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Artikkelstart

Svartkaiman, Melanosuchus niger, er en reptilart i familien alligatorer.

Faktaboks

Også kjent som
Melanosuchus niger

Beskrivelse

Hannen kan bli inntil 4 meter lang (6 meter er ubekreftet). Svartkaiman ligner på amerikaalligatoren. Den har større øyne enn andre kaimaner og relativt smal snute. Unge individer har gråbrunt hode med gulgrønne og hvite flekker. De voksne er hovedsakelig svarte, men beholder mønstrene på hodet.

Habitat

Svartkaimanen har et variert habitat. Arten lever i stilleflytende elver, innsjøer, oversvømte våtmarker og savanner. Den finnes over det meste av Amazonaselvens nedbørfelt.

Utbredelse

Utbredelsen overlapper med flere andre kaimanarter, men sameksistens mulig ettersom de utnytter ulike nisjer. Svartkaiman finnes i Colombia, Ecuador, Peru, Bolivia, Brasil, Fransk Guyana, Surinam og Guyana. Det foregikk en dramatisk nedgang i bestanden fra 1950 til 1970, og arten regnes derfor som truet. Hovedårsaken intens beskatning, særlig på grunn av skinnet som gir skinnende svart lær, men også på grunn av at den av og til kan angripe tamkveg. Bestanden har nå tatt seg sakte opp igjen, men ikke så raskt som ønsket. Dette skyldes fortsatt illegal jakt og konkurranse med den tallrike brillekaimanen.

Føde

Føden består av fisk, reptiler (inkludert andre kaimaner) og større pattedyr, som flodsvin og tamkveg. Arten er ikke kjent som menneskeeter, men trolig har enkelte tilfeller forekommet.

Unge dyr lever hovedsakelig av krepsdyr. Den jakter mye på land, spesielt om natten.

Atferd

Svartkaiman har godt syn og god hørsel.

Formering

I tørketiden bygger den hauger med diameter på cirka 1,5 meter for eggene. Den legger 50-60 egg. Hunnen holder seg nær eggene og vil hjelpe til med å åpne haugen og eggene under klekkingen etter 42-90 dager ved begynnelsen av regntiden. Ofte kan mange hunner ha reirhauger nær hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg