svartkaiman av Cláudio Dias Timm. CC BY NC SA 2.0

Svartkaiman, Melanosuchus niger, reptilart i familien alligatorer.

Hannen kan bli inntil 4 m lang (6 m er ubekreftet). Ligner på amerikaalligatoren. Større øyne enn andre kaimaner og relativt smal snute. Unge individer har gråbrunt hode med gulgrønne og hvite flekker. De voksne er hovedsakelig svarte, men beholder mønstrene på hodet.

Variert habitat. Lever i stilleflytende elver, innsjøer, oversvømte våtmarker og savanner. Finnes over det meste av Amazonaselvens nedbørfelt.

Utbredelsen overlapper med flere andre kaimanarter, men sameksistens mulig ettersom de utnytter ulike nisjer. Dramatisk nedgang i bestanden fra 1950 til 1970. Regnes derfor som truet. Hovedårsak intens beskatning, særlig på grunn av skinnet som gir skinnende svart lær, men også på grunn av at den av og til kan angripe tamkveg. Bestanden har nå tatt seg sakte opp igjen, men ikke så raskt som ønsket. Dette skyldes fortsatt illegal jakt og konkurranse med den tallrike brillekaimanen.

Føden består av fisk, reptiler (inkludert andre kaimaner) og større pattedyr, som flodsvin og tamkveg. Ikke kjent som menneskeeter, men trolig har enkelte tilfeller forekommet.

Unge dyr lever hovedsakelig av krepsdyr. Jakter mye på land, spesielt om natten.

Har godt syn og god hørsel.

I tørketiden bygger den hauger med diameter ca. 1,5 m, for eggene. Den legger 50-60 egg, og hunnen holder seg nær eggene og vil hjelpe til med å åpne haugen og eggene under klekkingen etter 42-90 dager ved begynnelsen av regntiden. Ofte kan mange hunner ha reirhauger nær hverandre.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.