gulflankedelfin

Gulflankedelfin
Lisens: CC BY SA 3.0
En hoppende gulflankedelfin som viser fram den gule kroppssiden
Gulflankedelfin

Gulflankedelfin, tannhvalart i familien delfiner. Voksne dyr kan bli opptil 2,5 m lange og ha en vekt på 75 kilo. Den er mørk grå eller svart på ryggen, hvitaktig på buken og har mer eller mindre tydelige lysegrå og gule striper langs sidene. 40–55 tenner i hver kjevehalvdel. Delfinen er utbredt i tropiske og tempererte hav, sjelden så langt nord som til Norge, men den observeres regelmessig også her. Den opptrer nesten alltid i flokk, og flokker på mer enn 1000 dyr er ikke sjelden. Kan av og til opptre i flokker sammen med kvitnos. Føden består av blekksprut og fisk.

Faktaboks

også kjent som:

Delphinus delphin, gulflankedelfin

Paringstiden er på høsten og etter 10–11 måneder fødes én unge (80–100 cm lang). Hunnene kalver som regel hvert annet eller tredje år. I enkelte områder forekommer også en paringstid om våren. Delfinen kan leve i over 20 år.

Det drives og har blitt drevet fangst etter delfin i mange deler av verden. I Svartehavet ble det på begynnelsen av 1900-tallet drevet en utstrakt fangstvirksomhet, og det kunne bli tatt opptil 200 000 dyr hvert år. Dette medførte et kraftig fall i bestanden. En del delfiner tas også som bifangst ved fiske etter tunfisk, men reguleringer av dette fisket har redusert omfanget av denne bifangsten de senere tiår.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg