Gulflankedelfin, tannhvalart i familien delfiner. Voksne dyr kan bli opptil 2,5 m lange og ha en vekt på 75 kilo. Den er mørk grå eller svart på ryggen, hvitaktig på buken og har mer eller mindre tydelige lysegrå og gule striper langs sidene. 40–55 tenner i hver kjevehalvdel. Delfinen er utbredt i tropiske og tempererte hav, sjelden så langt nord som til Norge, men den observeres regelmessig også her. Den opptrer nesten alltid i flokk, og flokker på mer enn 1000 dyr er ikke sjelden. Kan av og til opptre i flokker sammen med kvitnos. Føden består av blekksprut og fisk.

Paringstiden er på høsten og etter 10–11 måneder fødes én unge (80–100 cm lang). Hunnene kalver som regel hvert annet eller tredje år. I enkelte områder forekommer også en paringstid om våren. Delfinen kan leve i over 20 år.

Det drives og har blitt drevet fangst etter delfin i mange deler av verden. I Svartehavet ble det på begynnelsen av 1900-tallet drevet en utstrakt fangstvirksomhet, og det kunne bli tatt opptil 200 000 dyr hvert år. Dette medførte et kraftig fall i bestanden. En del delfiner tas også som bifangst ved fiske etter tunfisk, men reguleringer av dette fisket har redusert omfanget av denne bifangsten de senere tiår.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.