diadem

Diadem. Kong Oscar 2s gemalinne dronning Sofia med et smaragd-diadem som nå tilhører dronning Sonja. Det er et fransk arbeid fra begynnelsen av 1800-tallet, og skal ifølge tradisjonen ha tilhørt keiserinne Josephine av Frankrike.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Diadem er et hodesmykke. I sin enkleste form er diademet et bånd som ble lagt om panna for å samle håret, men gjennom tidene utviklet diademet seg til den fyrstelige krone.

Faktaboks

Uttale
diadˈem
Etymologi
av gresk dia- som betyr ‘feste, binde til’

Egypterne, assyrerne og perserne brukte diadem som smykke og verdighetstegn. I Hellas ble diadem båret både av menn og kvinner, senere av menn bare ved særlige anledninger, for eksempel av seierherrer i konkurranser.

Fyrstelige diademer ble innført av Aleksander den store og hans etterfølgere som etterligning av perserkongens tiara. I Roma ble diademet brukt først av Konstantin den store.

I oldtiden var diademet nesten alltid et pannebånd utført i purpur og edelt metall, besatt med juveler, sjeldnere med takker og lignende. Det kunne også ha form av en bladkrans. Om utviklingen senere, se artikkelen om krone.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg