Victoria som keiserinne av India

Fri. fri

Victoria var dronning av Storbritannia og Irland fra 1837 til 1901. Hun var datter av Georg 3s fjerde sønn hertug Edward av Kent og prinsesse Victoria av Sachsen-Coburg-Saalfeld. Da hennes onkel, Vilhelm 4, døde i 1837, ble Victoria dronning, mens Hannover, hvor det ikke var kvinnelig arvefølge, gikk over til Victorias yngste onkel, hertugen av Cumberland.

Victoria var oppdratt i whig-kretser, og hun var i sine første regjeringsår påvirket av statsministeren, Lord Melbourne. I 1840 giftet hun seg med sin fetter, prins Albert av Sachsen-Coburg-Gotha. Ekteskapet var meget lykkelig, og de fikk ni barn; blant dem var hennes etterfølger Edvard 7 og den senere tyske keiserinne Victoria. Prins Albert, som fikk tittelen Prince Consort (prinsgemal), var en alvorlig og samvittighetsfull mann som fikk sterk innflytelse over Victoria. Han var imidlertid ikke populær, særlig ikke i det britiske aristokrati, og dette virket også på dronningens stilling.

Etter prins Alberts død i 1861 isolerte Victoria seg i mange år i Windsor slott utenfor London. Fremfor alt førte den nye imperialismen til at dronningen i stigende grad ble et symbol på imperiets enhet. I 1877 tok hun tittelen keiserinne av India.

Victoria var i innenrikspolitiske spørsmål konservativ, og hun hevdet med stor energi det som hun oppfattet som sine rettigheter. Hun var også sterkt subjektiv i sin vurdering av mennesker. Hun kunne ikke fordra Palmerston og Gladstone, mens hun satte stor pris på Disraeli. Hun godtok imidlertid parlamentarismen, og gjorde ikke noe forsøk på å føre en personlig politikk i viktige spørsmål. Utenrikspolitikken interesserte henne mest, blant annet fordi hun hadde familieforbindelser med en rekke fyrstehus, som det danske, det tyske og det russiske.

Victoria var pliktoppfyllende og arbeidsom, meget myndig og fulgte godt med i sin samtid like til sine siste år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.