Faktaboks

Ingrid Alexandra
Født
21. januar 2004, Oslo
Virke
Norsk prinsesse
Familie

Foreldre: Kronprins Haakon (1973–) og kronprinsesse Mette-Marit (1973–).

Sønnedatter av kong Harald 5 (1937–) og dronning Sonja (1937–); søster av prins Sverre Magnus (2005).

Ingrid Alexandra
Prinsesse Ingrid Alexandra fotografert i anledning myndighetsdagen.
Ingrid Alexandra
Av .
Prinsesse Ingrid Alexandra i 2020
/NTB.

Ingrid Alexandra er en norsk prinsesse, datter av kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.

Prinsessen ble døpt 17. april 2004 i Slottskapellet i Oslo av biskop Gunnar Stålsett, og det var kong Harald som bar henne til dåpen. De øvrige fadderne er kong Felipe 6. av Spania (daværende prins av Asturias), kong Frederik 10. av Danmark (daværende kronprins), kronprinsesse Victoria av Sverige, prinsesse Märtha Louise og dåpsbarnets mormor, Marit Tjessem. Alle fadderne var til stede da prinsessen ble konfirmert i Slottskapellet 31. august 2019.

Prinsessen har vokst opp på kronprinsparets eiendom Skaugum i Asker.

Tronfølge

Prinsesse Ingrid Alexandra ble ved fødselen nummer to i arverekken til den norske trone, etter sin far.

I henhold til bestemmelsene om arvefølgen til den norske trone, slik de er uttrykt i Grunnlovens § 6 etter en grunnlovsendring 1990, er prinsesse Ingrid Alexandra nummer to i arverekken – etter sin far, kronprinsen, men foran den yngre broren, prins Sverre Magnus. Dersom hun blir dronning, vil Ingrid Alexandra være den første norskfødte regjerende dronning og den andre regjerende dronning totalt (den første var Margrete).

Utdannelse

I 2010 begynte prinsesse Ingrid Alexandra på Jansløkka barneskole i Asker. Fra 2014 til 2019 gikk hun på Oslo Internasjonale skole og fra 2019 til 2020 på Uranienborg skole i Oslo. Fra 2020 til 2023 var hun elev på Elvebakken videregående skole i Oslo. Etter et halvår som skoleassistent og miljøarbeider på Uranienborg skole startet hun 2024 i førstegangstjeneste ved ingeniørbataljonen på Skjold leir i Troms.

Utmerkelser og ordener

Hun vant i 2020 junior-NM i surfing.

Til 18-årsdagen i 2022 ble prinsesse Ingrid Alexandra tildelt Storkorset av St. Olavs Orden. Prinsessen ble også tildelt Kong Harald Vs Husorden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg