filigran

Hornring i sølv med filigransarbeid fra 1800-tallet. Stemplet HB

Artikkelstart

Filigran er gullsmedarbeid laget av tynn metalltråd som bøyes, flettes eller vris i mønstre, og som loddes innbyrdes eller til et underlag. Små «korn», kuler (på norsk «kjørner») av samme metall settes inn i kryss og mellomrom.

Faktaboks

Uttale
filigrˈan
Etymologi
av latin ‘tråd’ og ‘korn’

Historie

Filigran. Eske fra slutten av 1700-tallet.

Av /KF-arkiv ※.

I Det gamle Egypt ble filigran utført med eller uten underlag i Det nye rikets smykkekunst; gresk og etruskisk smykkekunst viser en høyt utviklet filigranteknikk fra 500-tallet til 300-tallet fvt., og er ikke blitt overtruffet siden. Teknikken levde videre i romersk gullsmedkunst, som kan sees i det bevarte materiale av smykker fra Pompeii. Filigran ble tidlig brukt i Kina, India og senere i andre land i Orienten og Asia. I middelalderen var Bysants sentrum for europeisk filigrankunst, og fra Norden kjennes arbeider av høy kvalitet fra folkevandringstiden til begynnelsen av middelalderen. Kunsten blomstret i Nordens tidlige vikingtid, og i nyere tid er renessansens og barokkens filigran den fineste. Senere finnes filigranarbeider mest i folkekunsten, både i Norden og det øvrige Europa, ofte i en relativt grov utførelse. I enkelte asiatiske land utføres fremdeles filigran av kvalitet.

Filigranteknikken opplevde en renessanse i Norge i siste halvdel av 1800-tallet. Gullsmed Jacob Tostrup i Christiania hentet sølvsmeder fra bygdene inn til sitt verksted der de først produserte «bygdesmykker», men etter hvert ble det utført typiske «bysmykker». Teknikken ble fra ca. 1880 også brukt i tilknytning til den nye emaljeproduksjonen hos blant annet Tostrup og David-Andersen. Filigran var en viktig del i trådemalje-teknikken. Filigransmykker i tradisjonell design utføres fremdeles i Norge til bruk på folkedraktene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg