Faktaboks

René Lalique
Uttale
lalˈik
Født
6. april 1860, Ay, Frankrike
Død
5. mai 1945, Paris, Frankrike
Pyntekam «Krysantemum»
Av /Museum für Kunst und Gewerbe Hamburg.
Vase
Vasen Archers i røykfarget, formblåst glass ble designet en gang etter 1921.

René Lalique var en fransk kunsthåndverker og en ledende smykkekunstner i Europa til omkring 1910. Senere var han mest berømt som glasskunstner med egen fabrikk. Hans fantasifulle arbeider utmerker seg ved høy håndverksmessig kvalitet. For nyere fransk kunstindustri har han hatt stor betydning. Hans fabrikk fortsatte etter hans død.

Oppvekst og utdannelse

René Lalique ble født i 1860 i den lille franske byen Ay i Marne. Etter hvert flyttet han til Paris. Interessen for å tegne og male startet som ung. I 1876 begynte han som lærling hos den velrenommerte juveler Louis Aucoc. Parallelt tok Lalique leksjoner i dekorativ kunst på kveldene. I perioden 1878–1880 studerte han på Sydenham College i London. Under årene i England deltok Lalique også i flere designkonkurranser utlyst av engelske magasiner.

Etter hjemkomsten til Paris begynte han som formgiver for slektningen M. Vuilleret. I 1881 jobbet Lalique et år for Auguste Petit jr.

Egen virksomhet

Drøye 22 år gammel etablerte René Lalique eget verksted. Til å begynne med forsynte han andre produsenter, som Gariod og Hamelin. Samtidig studerte han tegning. Fra 1883 leverte Lalique tegninger av smykker til magasinet Le Bijou. Det følgende året ble også tegningene utstilt i Louvre.

I slutten av 1880-årene kom de første smykkene inspirert av motiver fra antikken og japansk kunst. Fra omkring 1890 besto verkstedet av rundt 30 arbeidere. Det var først i andre halvdel av 1890-årene at den personlige stilen til Lalique for alvor ble lagt merke til.

Kresent publikum

De luksuriøse smykkene i gull, diamanter, emalje, elfenben og andre eksklusive materialer stod for en ny linje i jugendstilens smykkekunst. René Laliques avanserte design var krevende å lage og involverte mange vanskelige teknikker. Støping, vindusemalje, forgylling, skjæring og innfatning var noen. Brosjer, armbånd, kammer, brystsmykker, ringer og anheng var på repertoaret.

På kundelisten var mange av tidens kjendiser innen politikk, forretningsliv og kunst. Skuespillerinnen Sarah Bernhardt og oljemagnaten Calouste Sarkis Gulbenkian var hans mest betydningsfulle mesener.

De unike smykkene fra omkring århundreskiftet 1900 var bølgende i linjeføringen. Nakne kvinner, svaner, slanger og fantasilandskap var både skrekkinngytende og erotiske. På verdensutstillingen i Paris i 1900 fikk han stor internasjonal anerkjennelse for sine smykker, samtidig som landsmannen Émile Gallé hadde suksess med kunstglass.

Internasjonal glasskunstner

Vase
René Laliques vase Formose ble designet i 1924.

I 1908 begynte René Lalique å samarbeide med François Coty om å lage parfymeflasker til en utstilling. Året etterpå leverte han de første flaskene til Cotys selskap.

Suksessen med å lage glassdesign førte til at Lalique i 1913 ervervet en glassfabrikk i Comb-la-Ville. Grunnet andre verdenskrig ble produksjonen begrenset. Først omkring 1920 ble han et stort navn også innen glasskunsten.

Verdensutstillingen i Paris i 1925

Lalique kom først og fremst til å interessere seg for glass blåst i form og pressglass. Vaser, fat, parfymeflasker, boller og annet var på formrepertoaret. På bestilling laget han glassdører med motiver til Musée Louis Pasteur i 1922. Verdensutstillingen i Paris i 1925 var et høydepunkt, med arbeider for en rekke fremragende produsenter, deriblant Sèvres.

René Lalique jobbet i all hovedsak med luksusprodukter, gjerne til belysningsutstyr, arkitektoniske innredninger og følgelig bruksformål for eliten. Etter Lalique døde i 1945, overtok sønnen Marc ansvaret for produksjonen. Flere av produktene lages fortsatt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Brunhammer, Yvonne (2007). René Lalique : Exceptional jewellery 1890–1912, Skira
  • Goss, Jared (2014). French Art Deco, Metropolitan Museum of Art

Faktaboks

René Lalique

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg