Wien - historie

Tegning av Wien fra 1640, basert på en original fra 1609.
Av .

Wien var fra 1278 hovedstad i det habsburgske riket (det senere Østerrike-Ungarn). Byen ble beleiret av tyrkerne i 1529 og 1683. Etter at disse var fordrevet begynte Wiens storhetstid som europeisk sentrum for kunst og musikk. Etter første verdenskrig, da dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn ble oppløst, gikk Wien over til å bli hovedstad i forbundsrepublikken Østerrike. I tiden før andre verdenskrig ble Østerrike og Wien innlemmet i Tyskland (Anschluss), og folketallet i byen sank med en halv million. Etter andre verdenskrig har Wien blitt sete for en rekke store internasjonale organisasjoner.

Habsburg-monarkiets hovedstad

Tyrkernes beleiring av Wien i 1683.

Av /Badisches Landesmuseum.

Wien var under romerne en viktig garnisonsleir, Vindobona, som gikk til grunne under folkevandringene og først kom opp igjen under Karl den store.

Navnet Wien opptrer første gang 1030. Byen ble residens for det nye hertugdømme Østerrike i 1156 og habsburgernes hovedstad i 1278.

Sentrum for kunst og musikk

Wien har en rekke imponerende barokke bygninger. Barokkslottet Øvre Belvedere, bygd for prins Eugen av Savoia, 1702–1722. Arkitekt: Lucas von Hildebrandt. Slottet inneholder nå blant annet et kunsthistorisk museum. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

I 1529 og 1683 ble Wien beleiret av tyrkerne (osmanene). Etter at de var fordrevet siste gang, begynte habsburgmonarkiets storhetstid da Wien utviklet seg til et kunstsentrum. Byen fikk mange praktbygninger i barokk; Burgtheater ble grunnlagt i 1748, og musikklivet blomstret under inspirasjon av Christoph W. Gluck, Joseph Haydn og Wolfgang A. Mozart og senere Ludwig van Beethoven, Franz Schubert og Johann Strauss den eldre.

Byen ble besatt av franskmennene under napoleonskrigene i 1805 og 1809. Wienkongressen i 1814–1815 etter Napoleons nederlag markerte byens ledende posisjon, som ble ytterligere styrket utover på 1800-tallet, særlig innenfor musikk og teater. Johannes Brahms virket her, og Johann Strauss den yngre og Franz von Suppé skapte epoke med sine wieneroperetter, som ble ført videre av blant andre Franz Lehár og Oscar Straus.

Mellomkrigstid og andre verdenskrig

Hitler annonserer Anschluss på Heldenplatz, Wien, 15. mars 1938.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Folketallet vokste raskt, og etter at byen ble utvidet omkring 1900 passerte det 2 millioner før første verdenskrig. Etter habsburgmonarkiets (Østerrike-Ungarns) fall i 1918 gjennomgikk Wien en smertefull krympingsprosess. Det politiske og økonomiske sentrum i et rike med 51 millioner innbyggere ble hovedstad i den nye nasjonalstat med bare vel 6 millioner innbyggere, hvorav byen selv utgjorde 30 prosent.

Etter 20 års tilpasning til denne situasjonen, kom innlemmelsen i Tyskland i 1938 (Anschluss). Folketallet i Wien sank fra nesten 2 millioner i 1938 til 1,5 millioner i 1945. 180 000 jøder forsvant. Under andre verdenskrig ble det gjort store ødeleggelser i sentrum og i Florisdorf. Flere monumentalbygg som Stephansdomen, Schönbrunn, Belvedere, Staatsoper, Burgtheater og universitetet ble sterkt skadd, men er senere restaurert. Byen var i 1945–1955 okkupert av sovjetiske, amerikanske, britiske og franske tropper.

Sete for internasjonale organisasjoner

I andre halvdel av 1900-tallet ble Wien sete for blant annet Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), FNs organisasjon for industriell utvikling (UNIDO) og Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

Et eget internasjonalt senter i utkanten av byen har gjort Wien til en konkurrent til Genève og New York som lokaliseringssted for store internasjonale organisasjoner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg