Wien – historie

Wien var fra 1278 hovedstad i det habsburgske riket (det senere Østerrike-Ungarn). Byen ble beleiret av tyrkerne i 1529 og 1683. Etter at disse var fordrevet begynte Wiens storhetstid som europeisk sentrum for kunst og musikk. Etter første verdenskrig, da dobbeltmonarkiet Østerrike-Ungarn ble oppløst, gikk Wien over til å bli hovedstad i forbundsrepublikken Østerrike. I tiden før andre verdenskrig ble Østerrike og Wien innlemmet i Tyskland (Anschluss), og folketallet i byen sank med en halv million. Etter andre verdenskrig har Wien blitt sete for en rekke store internasjonale organisasjoner.

Wien var under romerne en viktig garnisonsleir, Vindobona, som gikk til grunne under folkevandringene og først kom opp igjen under Karl den store.

Navnet Wien opptrer første gang 1030. Byen ble residens for det nye hertugdømme Østerrike i 1156 og habsburgernes hovedstad i 1278.

I 1529 og 1683 ble Wien beleiret av tyrkerne (osmanene). Etter at de var fordrevet siste gang, begynte habsburgmonarkiets storhetstid da Wien utviklet seg til et kunstsentrum. Byen fikk mange praktbygninger i barokk; Burgtheater ble grunnlagt i 1748, og musikklivet blomstret under inspirasjon av Christoph W. Gluck, Joseph Haydn og Wolfgang A. Mozart og senere Ludwig van Beethoven, Franz Schubert og Johann Strauss den eldre.

Byen ble besatt av franskmennene under napoleonskrigene i 1805 og 1809. Wienkongressen i 1814–1815 etter Napoleons nederlag markerte byens ledende posisjon, som ble ytterligere styrket utover på 1800-tallet, særlig innenfor musikk og teater. Johannes Brahms virket her, og Johann Strauss den yngre og Franz von Suppé skapte epoke med sine wieneroperetter, som ble ført videre av blant andre Franz Lehár og Oscar Straus.

Hitler annonserer Anschluss på Heldenplatz, Wien, 15. mars 1938.

Anschluss av Bundesarchiv, Bild 183-1987-0922-500. CC BY SA 3.0

Folketallet vokste raskt, og etter at byen ble utvidet omkring 1900 passerte det 2 millioner før første verdenskrig. Etter habsburgmonarkiets (Østerrike-Ungarns) fall i 1918 gjennomgikk Wien en smertefull krympingsprosess. Det politiske og økonomiske sentrum i et rike med 51 millioner innbyggere ble hovedstad i den nye nasjonalstat med bare vel 6 millioner innbyggere, hvorav byen selv utgjorde 30 prosent.

Etter 20 års tilpasning til denne situasjonen, kom innlemmelsen i Tyskland i 1938 (Anschluss). Folketallet i Wien sank fra nesten 2 millioner i 1938 til 1,5 millioner i 1945. 180 000 jøder forsvant. Under andre verdenskrig ble det gjort store ødeleggelser i sentrum og i Florisdorf. Flere monumentalbygg som Stephansdomen, Schönbrunn, Belvedere, Staatsoper, Burgtheater og universitetet ble sterkt skadd, men er senere restaurert. Byen var i 1945–1955 okkupert av sovjetiske, amerikanske, britiske og franske tropper.

I andre halvdel av 1900-tallet ble Wien sete for blant annet Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA), FNs organisasjon for industriell utvikling (UNIDO) og Organisasjonen av oljeeksporterende land (OPEC).

Et eget internasjonalt senter i utkanten av byen har gjort Wien til en konkurrent til Genève og New York som lokaliseringssted for store internasjonale organisasjoner.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.