Wien

Staatsoper ved Ringstrasse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Wiener Staatsoper er den østerrikske statsopera og hovedscene for opera i Wien. Den ble etablert i 1918 i forlengelsen av den tidligere hoffoperaen. Navnet brukes også som betegnelse på selve operahuset. Operasjef fra 2010 er franskmannen Dominique Meyer. Musikksjef fra 2020 er sveitseren Philippe Jordan.

Faktaboks

Uttale
– ʃtˈa:tsåpər

Wiener Staatsoper er en av verdens mest berømte og ressurssterke operascener og spiller om lag 40 operaer hver sesong. Huset har 1642 sitteplasser og dessuten mange ståplasser.

Operaens orkester er Wienerfilharmonien. Huset er også hjem for ballettkompaniet Wiener Staatsballett.

Historikk

Operahuset ble oppført etter tegninger av arkitektene August von Siccardsburg og Eduard van der Nüll i nyrenessansestil. Det ble innviet under navnet Kaiserlich-Königliches Hofoperntheater 25. mai 1869 med en oppførelse av Mozarts Don Giovanni.

Som hovedscene for opera i Wien avløste huset det såkalte Kärntnertortheater som lå like ved. Dette var opprinnelig innviet i 1709, ble gjenoppbygget i 1763 etter en brann og revet i 1870 (på tomten ble det kjente Hotel Sacher oppført).

Ved inngangen til det 20. århundre var operaen i Wien en av verdens ledende. Richard Wagner fikk låne solister herfra til åpningen av Festspillene i Bayreuth i 1876. Gustav Mahler var musikksjef mellom 1897 og 1907. Han satte en ny standard for oppførelsene, blant annet i samarbeid med scenografen Alfred Roller.

Da Østerrike-Ungarn falt i 1918, gikk hoffoperaen over til å bli statsopera i den nye republikken. Komponisten Richard Strauss var sjef fra 1919 til 1924 i samarbeid med dirigenten Franz Schalk.

Ved Nazi-Tysklands maktovertagelse i Østerrike i 1938 ble operaen innlemmet i nyordningen. Operahuset ble stengt i juli 1944 som forberedelse til «den totale krig». Bygningen ble ødelagt (bortsett fra fasaden, loggiaen og hovedtrappen) i et amerikansk bombeangrep i mars 1945. I årene etter krigen ga man operaforestillinger i Volksoper og Theater an der Wien, før det gjenoppbygde huset (ved arkitekt Erich Boltenstern) kunne innvies 5. november 1955 med en fremførelse av Ludwig van Beethovens Fidelio.

Frem til etterkrigstiden ble nesten alt repertoar fremført på tysk. I sin tid som operasjef mellom 1956 og 1962 innførte Herbert von Karajan internasjonale besetninger som sang på originalspråket og samarbeidet blant annet med La Scala i Milano. Claudio Abbado var musikksjef i perioden 1986–1991 og Seiji Ozawa i perioden 2002–2010.

Blant norske sangere som har gjort seg bemerket ved Wiener Staatsoper er Karl Aagaard Østvig, Aase Nordmo Løvberg, Ingrid Bjoner og Elizabeth Norberg-Schulz.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg