Wiener Sängerknaben, østerriksk guttekor, har vunnet verdensberømmelse gjennom turnéer, plateinnspillinger og fjernsyn, etablert 1924 på grunnlag av en tradisjon som kan føres tilbake til 1498. Navnet Wiener Sängerknaben har vært brukt siden 1927. Kunstnerisk leder fra 2001 er Gerald Wirth. 

Koret fikk sin egen skole i 1927, og har fra 1948 hatt internatskole i Augartenpalais, et slott opprinnelig oppført i 1692. Koret har drøyt 90 medlemmer i alderen 10−14 år, og er delt inn i fire kor med navn etter komponistene Haydn, Mozart, Schubert og Bruckner. Hvert kor har sin kormester. 

Wiener Sängerknaben turnerer jevnlig over hele verden, holder konserter i hjemlandet, medvirker i Wiener Staatsoper og Volksoper, og benyttes gjerne ved statlige anledninger. De er også med i Wiener Hofmusikkapelle, hvor de sammen med korister fra Staatsoper og musikere fra Wienerfilharmonien står for musikken ved gudstjenestene i kapellet i Hofburg.

Koret fører sin tradisjon tilbake til 1498 da keiser Maximilian 1 engasjerte musikere og sangere, blant dem seks gutter, til å bistå ved messen. Gjennom århundrene var dette guttekoret en første skole for mange musikere og komponister. Franz Schubert var medlem; det samme var dirigentene Hans Richter og Clemens Krauss

Koret ble nedlagt i 1920 etter at første verdenskrig hadde ført til keiserdømmets fall, men Josef Schnitt, daværende leder for Hofmusikkapelle, gjenreiste koret i 1924. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.