Det internasjonale atomenergibyrået

IAEA, opprettet 1957 etter vedtak i FNs hovedforsamling året før. Dets hovedoppgave er å fremme forskning og utvikling av kjerneenergi til fredelige formål.

IAEA er en selvstendig organisasjon, men er nær knyttet til FN, med hovedsete i Wien. 138 medlemsland (2005). Byrået ledes av et styre på 35 medlemmer hvor stormaktene innen kjerneenergien har fast sete, mens de øvrige representantene velges på regional basis. De to første generaldirektørene var svenske, Sigvard Eklund, 1961–81, og Hans Blix, 1981–1997. I perioden 1997-2009 ble byrået ledet av egypteren Muhammad ELBaradei. Fra 2009 er stillingen som generaldirektør overtatt av japaneren Yukiya Amano. Storparten av budsjettet dekkes ved bidrag fra medlemslandene. USA er største bidragsyter.

En betydelig del av byråets virksomhet tar sikte på informasjon, utdannelse av teknisk ekspertise, formidling av teknisk assistanse til utviklingsland og arrangement av egne konferanser. Byråets håndbøker og dets forslag til sikkerhetsforskrifter for arbeid med reaktorer og for anvendelse, oppbevaring og omsetning av radioaktive stoffer brukes som mønster i de fleste land og legges til grunn for internasjonale avtaler. Ettersom uran og plutonium kan brukes til fremstilling av kjernevåpen, har IAEA utviklet et overvåkingssystem (safeguards) som skal påse at anleggene bare nyttes til fredelige formål innenfor rammene av ikke-spredningsavtalen. IAEA har kontrollansvaret for om lag 95 % av alle kjernefysiske anlegg utenfor de fem offisielle atommaktene.

IAEA og generaldirektør Muhammad ELBaradei fikk sammen Nobels fredspris for 2005.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.