Tristan da Cunha. Av . CC BY 2.0

Tristan da Cunha

Kart over øyene i øygruppen Tristan da Cunha. Hovedøya Tristan da Cunha øverst til høyre, den fjerne øya Gough innfelt nederst til høyre. Det er kun hovedøya som er befolket, utenom en værstasjon på Gough.
Tristan da Cunha ligger i Atlanterhavet, mellom sørspissen av Afrika i øst og Sør-Amerika i vest.

Artikkelstart

Tristan da Cunha er en britisk øygruppe og oversjøisk territorium i sørlige Atlanterhavet, mellom Recife i Brasil og sørspissen av Afrika. Nærmeste kontinentale fastland er Sør-Afrika 2816 kilometer mot øst.

Faktaboks

Uttale
trˈistan da cunha

Øygruppen på 201 kvadratkilometerbestår av den nesten sirkelrunde hovedøya Tristan da Cunha (98 kvadratkilometer) og øyene Nightingale (2 kvadratkilometer), Inaccessible (10 kvadratkilometer), Middle (0,1 kvadratkilometer), Stoltenhoff (0,1 kvadratkilometer) og den fjerne øya Gough (91 kvadratkilometer). Øygruppen er en del av British Overseas Territory of Saint Helena, Ascension og Tristan da Cunha. Avstanden til Saint Helena er 2430 kilometer. Hovedstad og eneste tettbebyggelse er Edinburgh of the Seven Seas (Calshot Harbour). Tristan da Cunha har 262 innbyggere (2017).

Nasjonalsang er ’God Save the Queen’ (’Gud bevare dronningen’).

Øygruppen er oppkalt etter den portugisiske oppdageren Tristão da Cunha (1460–1540).

Natur

Tristanalbatrossen (Thalassarche chlororhynchos) hekker på øyer sør i Atlanterhavet og det sørlige Indiske hav. Disse er fotografert på øya Nightingale.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Hovedøya er kupert med flere fjelltopper; det høyeste punktet er den vulkansk aktive Queen Mary’s Peak, 2062 meter over havet og snødekt om vinteren. Krateret har en ferskvannsdam. Det eneste flate området er en klippehylle i og omkring Edinburgh of the Seven Seas på nordvestkysten av øya Tristan da Cunha. De andre øyene er ubebodde, bortsett fra Gough, som har en værstasjon med en stab på seks personer.

Klimaet er fuktig subtropisk med mye nedbør og vedvarende vestlige vinder. Gjennomsnittlig maksimumstemperatur på hovedøya er 20,5 °C i mars og gjennomsnittlig minimumstemperatur 9,6 °C i august. Gjennomsnittlig årsnedbør er 117 millimeter.

Det er påvist 85 arter av blomsterplanter og bregner, hvorav 37 endemiske (stedegne). Rapp-arten ’tussock grass’ dominerer lavereliggende terreng. Eneste treslag er ’øytreet’ Phylica arborea.

Flere hvalarter observeres ved øyene. Tropisk pelssel finnes hovedsakelig på Gough. 13 arter av sjøfugler hekker, deriblant nordlig klippehopperpingvin, albatrosser, petreller og joer. Tristanspurv og tristanrikse er endemiske; sistnevnte er verdens minste ikke-flygedyktige fugl og lever bare på Inaccessible. Det er påvist omkring 100 virvelløse arter. Ved kysten fiskes flere fiskearter og én art av klippehummer (St. Paul rock lobster).

På Goughøya finnes betydelige sjøfuglkolonier med blant annet klippehopperpingvin, albatrosser og andre stormfugler. Øya er også yngleområde for sørlig sjøelefant og tropisk pelssel. Flere endemiske arter. Goughs natur og maritime liv er blant de mest uberørte i den kjølige tempererte sonen, og øya er ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Befolkning

Befolkningen nedstammer trolig fra åtte menn og sju kvinner som kom til Tristan da Cunha mellom 1816 og 1908. Mennene var europeere (fra Skottland, England, Nederland, Italia og USA) og kvinnene var av europeisk, afrikansk og asiatisk blanding fra Saint Helena, og afrikanere fra Kapp-provinsen. Fire inngiftede engelskmenn bosatte seg i 1963. Det er 80 familier på Tristan da Cunha, de har bare sju forskjellige etternavn. Vanlige nedarvede helseproblemer er grønn stær og astma, innbyggerne gifter seg stort sett med andre øyboere. Diabetes og fedme er utbredt.

Forventet levealder ved fødsel er 82,6 år for kvinner og 76,6 år for menn (2016; gjelder Saint Helena, Ascension og Tristan da Cunha).

Talespråket er en patois-lignende dialekt av engelsk.

Det finnes butikk, sykehus med én lege, skole, postkontor, kafé, pub, svømmehall og museum.

Forsvaret av Tristan da Cunha er Storbritannias ansvar.

Befolkningen sogner til den anglikanske kirke og den romersk-katolske kirke.

Næringsliv

Tristantrosten er avbildet på et frimerke fra Tristan da Cunha.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Det dyrkes poteter og grønnsaker og det er husdyrhold (kveg, sau), samt fiske ved kysten.

Viktigste inntektskilde er salg av håndarbeider, suvenirer, frimerker og mynter. Industrielt behandlet klippehummer eksporteres til USA og Japan av det sørafrikanske selskapet Ovenstone. Mange arbeider i tjenesteytende næringer og for britiske myndigheter.

Britiske pund sterling brukes.

Historie

Hovedøya ble oppdaget i 1506 av portugiseren Tristão da Cunha, som ikke gikk i land, og som kalte øya opp etter seg selv. Første sikre landgang foregikk fra et nederlandsk fartøy i 1643. Første permanente bosetter var den selvutnevnte herskeren over 'Islands of Refreshment', amerikaneren Jonathan Lambert, og tre andre menn i 1810–1812.

Øygruppen ble annektert av Storbritannia i 1816. En garnison ble stasjonert der for å hindre at Napoleon Bonaparte skulle bli reddet fra fangenskapet på Saint Helena etter Napoleonskrigene. Tristan da Cunha ble styrt fra Kapp-provinsen i Sør-Afrika, og en sivil befolkning utviklet seg. Tristan da Cunha ble mer isolert etter åpningen av Suezkanalen i 1869.

I 1936 var det 167 personer på Tristan da Cunha. En norsk vitenskapelig ekspedisjon ledet av botanikeren Erling Christophersen besøkte øya i 1937–1938. I 1938 ble øygruppen underlagt Saint Helena (til 2009). Under andre verdenskrig ble Tristan da Cunha brukt som vær- og radiostasjon.

I 1961 ble hele befolkningen evakuert til Storbritannia på grunn av et uventet vulkanutbrudd. De fleste familiene kom tilbake to år senere. I 2001 ble hovedøya rammet av en syklon. Husdyr omkom og bygninger ble ødelagt.

Styreform

Tristan da Cunhas flagg, med det britiske flagget felt inn øverst i venstre hjørne.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Tristan da Cunha styres som en del av British Overseas Territory of Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha siden 1938 og er et parlamentarisk demokrati med begrenset selvstyre. Nåværende konstitusjon, som gir øyene lik status innen territoriet, er fra 2009. Den britiske dronningen er representert i territoriet av guvernøren for Saint Helena, med en lokal administrator for Tristan da Cunha. Tjenestetiden er tre år; Sean Burns tiltrådte sin andre treårsperiode som administrator i november 2016. Han ble avløst av ekteparet Fiona Kilpatrick og Steve Townsend, som ankom øya i januar 2020. Et øyråd består av åtte valgte og tre utnevnte medlemmer for tre år.

Kultur

Barn går på Tristan da Cunhas eneste skole, St. Mary’s School, fra de er 4 til de er 16 år. Videre utdannelse er i utlandet.

BFBS Radio 2 er lokal radiostasjon. Lokalt fjernsyn begynte i 1984. Direktesendt fjernsyn fra BBC1, BBC2, ITV og BFBC Extra kom i 2001.

Det utgis én nettavis, «Tristan Times». En annen nyhetskilde er Tristan da Cunha Website.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Christophersen, Erling (1938). Tristan da Cunha: Den ensomme øy. Oslo: Aschehoug. Les boka på nb.no.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg