Sørlig sjøelefant, Mirounga leonina på Sea Lion Island, Falklandsøyene
Sørlig sjøelefant, Mirounga leonina på Sea Lion Island, Falklandsøyene. Av /Shutterstock. Begrenset gjenbruk

sjøelefanter

Mirounga leonina

Sørlig sjøelefant, Mirounga leonina. Hunn med unge på Saunders Island, Falklandsøyene.

Mirounga leonina
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Sjøelefanter, eller elefantseler, er en slekt av store seler. Hannene har store, oppblåsbare nesesekker, som kan minne om en kort elefantsnabel. Sekkene blåses opp i paringssesongen. Hjørnetennene hos voksne hanner er svært store. Disse brukes i slåsskamper mellom hannene, som har kraftig, arrete hud rundt halsen og på brystet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Mirounga
Beskrevet av
Samuel Frederick Gray, 1827

Det finnes to arter av sjøelefanter: nordlig sjøelefant (Mirounga angustirostris), og sørlig sjøelefant (Mirounga leonina). Slektens latinske navn er altså Mirounga. Elefantselene tilhører familien ekte seler

Nordlig sjøelefant

Nordlig sjøelefant
Nordlig sjøelefant, Mirounga angustirostris. To hanner slåss, Point Piedras Blancas,California, USA.
Nordlig sjøelefant
Av /Shutterstock.

Hanner av nordlig sjøelefant blir opptil 5 m og kan veie 2,7 tonn; hunnene er mindre (2–3 m og 900 kg). De lever av fisk og blekksprut og er utbredt på vestkysten av Nord-Amerika, hovedsakelig fra Vancouver til Baja California. Arten var på slutten av 1800-tallet nær utryddelse på grunn av jakt, men bestanden har tatt seg kraftig opp igjen og teller omkring 100 000 dyr.

Sørlig sjøelefant

Sørlig sjøelefant er den største av alle seler. Hannene blir opptil 6 m og 3,7 tonn, enkeltindivider kanskje opptil 9 m og 5 tonn. Hunnene er atskillig mindre, på størrelse med hunnen hos den nordlige arten. Sørlig sjøelefant har mindre nesesekk og et kraftigere kranium enn nordlig sjøelefant. Denne arten lever også av fisk og blekksprut og er utbredt sirkumpolart rundt Antarktis nord til Falklandsøyene, Sør-Afrika og Australia. Også denne arten vært utsatt for kraftig beskatning, men teller i dag rundt 750 000 dyr.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sjøelefanter
Mirounga
GBIF-ID
2434812

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg