sjøelefanter

Sjøelefanter, eller elefantseler, Mirounga,selslekt i familien ekte seler. Omfatter to store arter: nordlig sjøelefant (Mirounga angustirostris), og sørlig sjøelefant (Mirounga leonina). Hannene hos begge artene har store, oppblåsbare nesesekker, som kan minne om en kort elefantsnabel. Blåses opp i paringssesongen. Hjørnetennene hos voksne hanner er svært store. Disse brukes i slåsskamper mellom hannene, som har kraftig, arrete hud rundt halsen og på brystet.

Hanner av nordlig sjøelefant blir opptil 5 m og kan veie 2,7 tonn; hunnene er mindre (2–3 m og 900 kg). Lever av fisk og blekksprut og er utbredt på vestkysten av Nord-Amerika, hovedsakelig fra Vancouver til Baja California. Var på slutten av 1800-tallet nær utryddelse på grunn av jakt, men bestanden har tatt seg kraftig opp igjen og teller omkring 100 000 dyr.

Sørlig sjøelefant er den største av alle seler. Hannene blir opptil 6 m og 3,7 tonn, enkeltindivider kanskje opptil 9 m og 5 tonn. Hunnene er atskillig mindre, på størrelse med hunnen hos den nordlige arten. Sørlig sjøelefant har mindre nesesekk og et kraftigere kranium enn nordlig sjøelefant. Denne arten lever også av fisk og blekksprut og er utbredt sirkumpolart rundt Antarktis nord til Falklandsøyene, Sør-Afrika og Australia. Har også vært utsatt for kraftig beskatning, men teller i dag rundt 750 000 dyr.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg