Stormfugler er en orden av fugler. De er utpregede havfugler med svømmeføtter og glimrende flygeevner. Stormfuglene søker til land bare i forplantningstiden og legger ett egg, som har meget lang rugetid. De er utbredt over alle verdenshav, flest på den sørlige halvkule.

Tre stormfuglarter hekker i Norge: havhest, havsvale og stormsvale. Havlire opptrer hver vår og sommer, men er ikke funnet hekkende.

De ca. 115 artene somfinnes verden over inndeles i tre familier: albatrosser, stormfugler og stormsvaler. Albatrosser har verdensrekord i vingespenn, mens stormsvaler er arter på størrelse med en svale.

Ulike grupper av stormfuger har et svært avvikende utseende, men har likevel ett felles bygningstrekk som skiller dem fra andre fugler: de rørformede neseborene på nebbryggen. Alle havfugler drikker saltvann, og en kjertel i hjernen utskiller konsentrert saltoppløsning som blåses ut gjennom neseborene. Som forsvarsvåpen spytter alle stormfugler fra nesen og fra svelget en illeluktende, oljeaktig væske. Lukten av denne sitter i fjærdrakten av preparerte stormfugler i hundrevis av år.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.