Joer, fuglefamilie i ordenen vade-, måke- og alkefugler. Omfatter totalt sju arter, hvorav tre forekommer som hekkefugler i Norge (tyvjo, fjelljo og storjo). Polarjo hekker i arktiske områder, mens ytterligere tre arter hekker i Antarktis, på øyer i Sørishavet og langs kystene av det sørlige Sør-Amerika. Middels store måkelignende fugler, tettbygde og med krok i spissen på det kraftige nebbet. De største artene (storjo og de tre sørlige) er helt brune, mens de øvrige opptrer i to fargefaser (helt brun eller brun og hvit). Glimrende flygere som lever dels av egg og fugleunger og dels av i stor grad å jage andre fugler og overta byttet deres. Polarjoen og fjelljoen lever på hekkeplassene mest av smågnagere, særlig lemen, men tar også fugleegg og fugleunger, insekter, mark og bær. De to midtre halefjærene er markert forlenget hos tyvjo, fjelljo og polarjo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.