Stein Winge, norsk sceneinstruktør. Utdannet skuespiller, men kom raskt til å skape seg ry som instruktør med en oppsetning av Hamlet på Trøndelag Teater. Han var fast knyttet til Nationaltheatret 1971–76, fra 1976 ved Den Nationale Scene, deretter frilans med oppgaver ved en rekke teatre, bl.a. kunstnerisk leder ved Teatret på Torshov 1982–87; sjef for Nationaltheatret 1990–92. Med inntrengende menneskekunnskap og skremmende virkning har han iscenesatt stykker med utpreget lukket handling, som Kreditorer og Paria av Strindberg, For lukkede dører av Sartre og Hvem er redd for Virginia Woolf? Han har vist seg som en inspirert formidler av Brechts stiliserte teater i oppsetningene av Galileis liv på Rogaland Teater, Mor Courage på Teatret på Torshov og Det gode mennesket fra Sezuan i Fjernsynsteatret.

Winge har markert seg med nyskapende Shakespeare-oppsetninger ved Teatret på Torshov. Hans moderniserte Peer Gynt ved Hålogaland Teater vakte debatt, mens hans dristige oppsetninger ved Det Norske Teatret av Faust, Hamlet, Pantagleize og Troilus og Cressida er blitt møtt med stor begeistring. Han har også satt opp King Lear ved Los Angeles Theater Center med Espen Skjønberg i hovedrollen. Av instruktøroppgaver etter 2000 kan nevnes Kirsebærhaven og Vente på Godot ved Nationaltheatret.

Ved Den Norske Opera har han bl.a. iscenesatt Verdis Macbeth, Othello, Falstaff og La Traviata, og Janáčeks Jenufa; sjefregissør og kunstnerisk rådgiver her fra 1999.

Videre lesning

Forfatter av denne artikkelen

Artikkelen ble sist oppdatert 15.02.2009.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Norske regissører og scenografer

Lillian Bikset

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.