Den flygende hollender (opera)

Richard Wagner reformerte operaen, og hadde en enorm produksjon av sceniske verk. Den flyvende Hollender var hans første virkelig vellykkede opera.

Av /Library of Congress.

Artikkelstart

Den flygende hollender er en romantisk opera i tre akter med musikk og tekst av Richard Wagner. Med denne operaen klarte Wagner for første gang å realisere seg selv og sine idealer som operakomponist.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Der fliegende Holländer

Hans fire første operaer før Den flygende hollenderen, den ufullførte Bryllupet (Die Hochzeit, 1832), Féene (Die Feen, 1833–1834), Kjærlighetsforbudet (Das Liebesverbot, 1834–1835) og Rienzi (1838–1840) peker mot den Wagner som skulle komme. Men det er først med Den flygende hollenderen at han til fulle har realisert seg som operakomponist etter de idealer han selv hadde satt seg.

Man kan si at Sentas ballade egentlig blir utgangspunktet for den dramatiske og musikalske handlingen. Den musikalske skildringen av havet og havsstormene har konkret bakgrunn i en reise som Wagner og hans kone gjorde med ett lite skip fra Riga til Paris. De ble overrasket av en voldsom storm og måtte søke nødhavn på norskekysten, i Sandvika på Borøy i Tvedestrand kommune. Her fikk Wagner de musikalske ideer til sjømannskorene fra de sanger han hørte under nødhavnsoppholdet.

Operaen ble uroppført i Hofoper i Dresden 2. januar 1843. Den ble fremført første gang i NorgeNationaltheatret i 1901.

Roller

  • Den flygende hollender (baryton)
  • Daland, norsk skipper (bass)
  • Senta, Dalands datter (sopran)
  • Erik, Sentas beiler (tenor)

Berømte arier

  1. akt: Die Frist ist um (Hollenderens monolog)
  2. akt: Sentas ballade

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg