Oscarsborg ble på midten av 1800-tallet bygd ut til et svært omfangsrikt anlegg, men det hadde vært militære installasjoner her fra Christian 4.s tid. I forbindelse med uroligheter på 1640-tallet ble det bygd et blokkhus, sannsynligvis også det på Søndre Kaholmen, som trolig sto til omkring 1660. Så fulgte en periode da Drøbaksundet var ubefestet. I 1814 ble det oppført skanser på Søndre Kaholmen, Husvik (på Drøbak-siden) og Nestangen/Nesset (på Hurum-siden) for i alt tretten kanoner.
Først i 1845 ble det besluttet å befeste Drøbaksundet skikkelig. Dette skulle gjøres ved å oppføre et hovedfort, to beskyttete strandbatterier, et åpent strandbatteri og et havneforsvar. De to kaholmene ble innkjøpt samme år. Utenverkene skulle bygges først, dernest Hovedfortet. I 1847 sto Havnefortet ferdig som første stridsanlegg. Østre og Vestre strandbatterier samt Søndre batteri ble ferdig året etter. Anlegget hadde da en bestykning på 34 kanoner. I 1848 ble trolig også Hovedfortet påbegynt.
I 1855 var anlegget såpass ferdig at kong Oscar 1. kom på inspeksjon. Ved kongens besøk fikk også festningen sitt navn. I 1856 sto Hovedfortet i det vesentligste ferdig, og i årene som fulgte, ble det utført stadige suppleringer og forbedringer i bygningsmassen. Dette var imidlertid ikke tilstrekkelig til å forhindre følgende faktum: Det som var et fremragende forsvarsanlegg ved ferdigstillelsen, et forsvarsanlegg som med patos ble omtalt som «en av Nord-Europas sterkeste festninger», var nesten øyeblikkelig blitt håpløst foreldet.
Årsaken var at både skyts og krigsskip og kombinasjonen av disse, hadde en rivende utvikling i disse årene. Det «gamle» Oscarsborg måtte fornyes raskt hvis anlegget skulle opprettholde sin militære relevans. Dermed foreslo man allerede i 1865 å etablere flere minelinjer og anskaffe nye, store kanoner for utplassering på spredte batterier, blant annet på landsidene, for å øke forsvarets dybde. Av passive tiltak ble det foreslått å lage en undersjøisk mur (jeté, se nedenfor), i vestre løp. Moderniseringen av det så å si nye anlegget foregikk over en drøy 20-årsperiode fram til 1890-tallet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.