Sverre Anker Ousdal

Faktaboks

Født
18. juli 1944
Fødested
Flekkefjord

Sverre Anker Ousdal i Martin Asphaugs film Andreaskorset (2004).

av . Begrenset gjenbruk

Sverre Anker Ousdal, norsk skuespiller. Han ble utdannet ved Statens Teaterhøgskole og debuterte på Den Nationale Scene i 1965, som Finch i musikalen Tips om å nå til topps. På DNS var han ansatt i to sesonger. Han arbeidet ved Oslo Nye Teater i årene 1967–70, og har fra 1970 vært ansatt ved Nationaltheatret, hvor han først markerte seg som komiker.

Sverre Anker Ousdal fikk Kritikerprisen og Per Aabels ærespris i 1996, Amandas ærespris i 2009 og Aase Byes legat i 2010.

Teaterroller

I rollefortolkninger er han sikker både som miljø- og menneskeskildrer, noe han har vist blant annet som Mackie i Tolvskillingsoperaen, tittelrollene i Macbeth og Richard 2 hos Shakespeare, hovedrollen i Er det ikke mitt liv, kanskje? av Brian Clark, Molina i Edderkoppkvinnens kyss av Manuel Puig, Orgon i Molières Tartuffe, James Tyrone i O'Neills Lang dags ferd mot natt, Helge i Festen av Thomas Vinterberg og tittelrollen i Speer av David Egan. Høsten 2013 spiller han tittelrollen i Shakespeares Kong Lear på Nationaltheatret.

Han har også hatt store roller i en rekke Ibsen-dramaer, som pastor Manders i Gengangere, dr. Rank i Et dukkehjem, og tittelrollene i Brand og Bygmester Solness. Han har også spilt Rittmesteren i Strindbergs Faderen og Kapteinen i Dødsdansen. I musikkteateret har han spilt roller som grev Danilo i Lehars Den glade enke og kaptein von Trapp i The Sound of Music av Rodgers og Hammerstein.

TV- og filmroller

Ousdal har med årene utviklet seg til en av landets mest rutinerte film- og fjernsynsskuespillere, og er ikke minst kjent for samarbeidet med Øivind Blunck som Klabb og Babb og stemmen i TV-serien om «Postmann Pat».

Filmdebuten fikk han i Det største spillet (1965), blant hans mange senere filmer kan nevnes Karjolsteinen (1977), Ingenjör Andrées luftfärd (1982), Orions Belte (1985), Falsk som vatten (1985), Etter Rubicon (1987), Mio, min Mio (1987), Kristin Lavransdatter (1995) og den spanske La vida secreta de las palabras (2005).

I fjernsynsserier har han blant annet gjort seg bemerket i Grenseland (1980, etter Sigurd Evensmos romaner), som Roald Amundsen i den britiske serien The Last Place on Earth (1985), i Kreditoren (1990, Amanda-prisen; regi Pål Løkkeberg) og i Blodsbånd (1998, Amanda-prisen og Gullruten).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg