Nasjonalballetten, statlig ballettkompani, det eneste norske klassisk baserte dansekompani, består av ca. 65 dansere, holder fra 2008 til i Operahuset i Bjørvika. Ballettsjef fra 2008 er Ingrid Lorentzen.

Balletten har et allsidig repertoar med vekt på både klassiske balletter og nye oppsetninger. I de senere år har den hatt suksess med balletter av bl.a. Jirí Kylian, Nacho Duato, Sol León og Paul Lightfoot. Alexander Ekman og Liam Scarlett har skapt nye balletter for den norske Nasjonalballetten. Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen er fast engasjerte koreografer. 

Nasjonalballetten ble grunnlagt 1958 som Den Norske Operas Ballett. Sju av de ti første danserne var norske. Den britiske danseren Harcourt Algeranoff var dens første sjef. For å understreke ballettens posisjon ved musikkteaterscenen (og at den skulle være riksdekkende) var Den Norske Operas første forestilling en ballettforestilling lagt til Hamar 2. november 1958 med blant annet 2. akt av balletten Coppelia.

I de første årene ble balletten hovedsaklig benyttet i operaoppsetninger og sjeldnere i egne danseforestillinger. Siden har den blitt gradvis bygget opp til dagens posisjon, hvor den har like mange forestillinger på hovedscenen som operaen. Den skiftet navn til Nasjonalballetten i 1983.

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett ble etablert i 1965 for å gi barn utdanning i klassisk ballett.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.