Kingdom of the Shades
.

Nasjonalballetten er et statlig ballettkompani og det eneste norske klassisk baserte dansekompaniet. Nasjonalballetten består av om lag 70 dansere og holder fra 2008 til i Operahuset i Bjørvika.

Balletten har et allsidig repertoar med vekt på både klassiske balletter og nye oppsetninger. De har blant annet hatt suksess med balletter av Jirí Kylian, Nacho Duato, Sol León og Paul Lightfoot. Alexander Ekman og Liam Scarlett har skapt nye balletter for den norske Nasjonalballetten. Jo Strømgren og Alan Lucien Øyen er fast engasjerte koreografer.

Historikk

Nasjonalballetten ble grunnlagt i 1958 som Den Norske Operas Ballett. Sju av de ti første danserne var norske. Den britiske danseren Harcourt Algeranoff var første sjef.

For å understreke ballettens posisjon ved Den Norske Opera (og at den skulle være riksdekkende) var Den Norske Operas første forestilling en ballettforestilling. Den var lagt til Hamar 2. november 1958 med blant annet andre akt av balletten Coppélia.

I de første årene ble balletten hovedsakelig benyttet i operaoppsetninger og sjeldnere i egne danseforestillinger. Siden har den blitt gradvis bygget opp til dagens posisjon, hvor den har like mange forestillinger på hovedscenen som operaen. Den skiftet navn til Den Norske Nasjonalballett i 1983 og deretter til Nasjonalballetten i 1993.

Ballettskolen ved Den Norske Opera & Ballett ble etablert i 1965 for å gi barn utdanning i klassisk ballett.

For tabell over ballettsjefene, se Den Norske Opera & Ballett.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg