Cavalleria rusticana

Cavalleria rusticana, opera i én akt med musikk av Pietro Mascagni og tekst av Guido Menasci og Giovanni Targioni-Tozzetti, etter Giovanni Vergas skuespill. Operaen ble komponert 1889 og uroppført på Teatro Costanzi i Roma 17. mai 1890. Den ble oppført første gang i Norge i 1896, på Christiania Theater.

Faktaboks

Uttale
cavallerˈia rusticˈana
Etymologi
italiensk for ‘Landsens ridderlighet’

Handlingen er et sjalusidrama som foregår i en siciliansk landsby på midten av 1800-tallet. Operaen gjorde Mascagni verdensberømt og den ble en mønsteropera for den italienske verismen, en retning som ville skildre det virkelige livet med hovedvekt på realistiske og dramatiske hendelser, i første rekke sjalusidramaer.

Cavalleria rusticana, som kan oversettes til norsk som «landlig ridderlighet», er kjent for det berømte Intermezzo, og fremføres svært ofte sammen med Leoncavallos veristiske opera Bajazzo.

Viktigste roller

Synopsis

Handlingen forgår i en siciliansk by rundt påsketider i 1880. Turiddu synger en serenade for sin tidligere kjæreste, Lola, som nå er gift med kusken Alfio. Turiddus kone, Santuzza, som anklager Turiddu for å være utro mot henne med Lola, bønnfaller ham utenfor kirken om å være tro mot henne, men Turiddu er ikke mottagelig for Santuzzas bønner. Lola blir vitne til oppgjøret og håner Santuzza.

I all sin opprørthet og etter all den fornedring hun har vært utsatt for, avslører Santuzza Turiddus og Lolas forhold for Alfio, som sverger å ta hevn. Han vil utfordre Turiddu til knivduell, en duell alle vet er en duell på liv og død. Her følger det berømte Intermezzo (mellomspill) som skaper en meget effektfull kontrast til den forutgående opprørte stemning.

Når kirkefolket kommer ut etter messen, byr Turiddu alle på vin i vertshuset. Stemningen blir meget opprømt etter hvert, helt til Alfio kommer og utfordrer Turiddu til duell. Turiddu, som nå innser alvoret, tar avskjed med sin mor, Lucia, og ber henne ta hånd om Santuzza om han skulle tape duellen; Santuzza er jo den som Turiddu egentlig elsker. Utenfor scenen høres et skrik, Turiddu er drept og Santuzza bryter sammen når det går opp for henne hva som har hendt.

Berømte partier

  • O Lola, ch’ai di latti (Turiddu)
  • Il cavallo scalpita (Alfio)
  • Påskehymne (Santuzza og kor)
  • Voi lo sapete (Santuzza)
  • Fior di giaggiolo (Lola)
  • No, no Turiddu, rimani, rimani ancora (Santuzza og Turiddu)
  • Intermezzo (instrumentalt)
  • Viva il vino spumeggiante (Turiddu)

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg