Bastilleoperaen, hovedscene for opera og ballett i Paris, innviet 1989, inngår i det statlige operakompaniet Opéra National de Paris sammen med Parisoperaen. Operasjef siden 2014 er Stéphane Lissner. Musikksjef siden 2009 er Philippe Jordan.

Foruten hovedscenen La grande salle med 2745 sitteplasser rommer bygningen også scenene L’amphithéâtre med 450 plasser og Le studio med 237 plasser.

Bastilleoperaen ble vedtatt bygget under president François Mitterand, og var tenkt som et stort, moderne og demokratisk operahus som delvis skulle avløse den gamle Parisoperaen.

Den ble oppført etter tegninger av den uruguayanske arkitekten Carlos Ott, på en tomt ved Bastille-plassen hvor jernbanestasjonen Gare de Paris-Bastille tidligere stod. Stasjonen var blitt nedlagt i 1969, og området var en tid brukt til kunstutstillinger før det ble operatomt.

Innvielsen skjedde 13. juli 1989, dagen før 200-årsjubileet for stormingen av Bastillen og for den franske revolusjon. Huset var imidlertid ikke helt ferdig, og den første premieren kom 17. mars 1990 med Trojanerne av Hector Berlioz.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.