Bastilleoperaen

Artikkelstart

Bastilleoperaen, hovedscene for opera og ballett i Paris, innviet 1989, inngår i det statlige operakompaniet Opéra National de Paris sammen med den gamle Parisoperaen. Operasjef for Opéra National de Paris (siden 2014) er Stéphane Lissner, og musikksjef (siden 2009) er Philippe Jordan.

Faktaboks

Også kjent som

Opéra Bastille

Foruten hovedscenen La grande salle med 2745 sitteplasser rommer bygningen også scenene L’amphithéâtre med 450 plasser og Le studio med 237 plasser.

Historikk

Bastilleoperaen ble vedtatt bygget under president François Mitterand, og var tenkt som et stort, moderne og demokratisk operahus som delvis skulle avløse den gamle Parisoperaen.

Den ble oppført etter tegninger av den uruguayanske arkitekten Carlos Ott, på en tomt ved Bastille-plassen hvor jernbanestasjonen Gare de Paris-Bastille tidligere stod. Stasjonen var blitt nedlagt i 1969, og området var en tid brukt til kunstutstillinger før det ble operatomt.

Innvielsen skjedde 13. juli 1989, dagen før 200-årsjubileet for stormingen av Bastillen og for den franske revolusjon. Huset var imidlertid ikke helt ferdig, og den første premieren kom 17. mars 1990 med Trojanerne av Hector Berlioz.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg