Torshovteatret holder til i Soria Moria-bygningen på Torshov.
/Oslo Museum.
Lisens: CC BY SA 4.0
Peer Gynt Torshov
Fra Torshovteatrets oppsetning av Peer Gynt i Oskaras Korsunovas' regi, 2012.
Av /Aktiv i Oslo.
Lisens: CC BY NC ND 4.0

Torshovteatret er en teaterscene underlagt Nationaltheatret med tilhold i de tidligere biblioteklokalene i Soria Moria-bygget på Torshov i Oslo. Teatret åpnet høsten 1977 som Nationaltheatrets bydelsscene med Lever du'a Karlsen, et spesialskrevet bydelsdrama av Tor Edvin Dahl. Det var landets første arenateater der publikum var plassert omkring en rund scene.

Faktaboks

Også kjent som
tidligere Teatret på Torshov

De første årene var teatret organisert etter et allmannaprinsipp og med et relativt fast ensemble, kunstnerisk bare løst tilknyttet Nationaltheatret. Etter hvert ble tanken om et repertoar spesielt myntet på bydelsbefolkningen forlatt, og teatret utviklet blant annet en egen norsk Dario Fo-tradisjon.

I 1982 ble Stein Winge teatrets kunstneriske leder, og i hans ledertid ble det særlig arbeidet med å gi klassikere som Shakespeare, Ibsen og Gorkij et moderne, teatralt uttrykk.

Siden 1990-årene har teatrets kunstneriske ledelse bestått av ulike grupper av skuespillere som har søkt seg til teatret på grunnlag av en felles kunstnerisk profil. Hver Torshovgruppe får stilt teaterbygning, fagfolk og et visst budsjett til rådighet for en toårsperiode.

Fra 2014 besto den kunstneriske ledelsen ved teatret av skuespillerne Bernhard Arnø, Lena Kristin Ellingsen, Christian Skolmen, Henriette Steenstrup (tidvis) og musiker Simon Revholt. Under vignetten Musikklab satte de seg fore å utforske musikken i teatret og teatret i musikken. Musikklab bygger videre på Komilab, som var prosjektet til Torshovgruppen i perioden 2010–2012 bestående av Thorbjørn Harr, Mariann Hole og Jan Gunnar Røise. Fra 2016 består den kunstneriske ledelsen av Janne Heltberg, Håkon Ramstad, Sigurd Myhre og Herman Bernhoft. De skal i tillegg til barneteater blant annet skal lage «Science Fiction på Torshov.»

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Les mer i Store norske leksikon

  • Handeland, Ingrid E.: Et eget sted: Torshovteatret 1977–2002, 2002

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg