Fjernsynsteatret

Scene fra Eugène Ionescos Privattimen, 1970, med Eva von Hanno, Gisle Straume og Elsa Lystad.

Utendørs filmopptak av lystspillet Tre par av Alexander L. Kielland viser Fjernsynsteatrets utvikling mot filmproduksjon i 1980-årene.

Av /NTB Scanpix ※.

Fjernsynsteatret, teater innenfor NRK/Fjernsynet 1960–91. Etter et års prøvedrift ble NRKs faste «scene» åpnet 8. september 1960. Den første forestillingen, Telefonkiosken av Peter Brook, ble vist allerede 8. april 1959. Arild Brinchmann var leder for teateret fra starten til 1967, Tore Breda Thoresen 1967–80, Magne Bleness fra 1980. Teateret arbeidet med et fast ensemble, og hadde i starten en årsproduksjon på 20–25 oppsetninger. Etter som produksjonsmetodene ble mer omfattende og kostbare, sank antallet egenproduserte forestillinger betraktelig. Fjernsynsteatret viste også nordiske forestillinger som ble formidlet gjennom Nordvisjonen, etter hvert slapp også internasjonale fjernsynsselskapers produksjoner til.

Fra starten var Fjernsynsteatret svært omstridt. På grunn av teaterets spesielle posisjon som totalt statsdrevet, behøvde man ikke ta hensyn til noen eventuell egeninntekt. I 1960-årene var derfor Fjernsynsteatret landets viktigste eksperimentelle scene, der det bl.a. i stor grad ble oppført stykker av Beckett, Pinter og andre moderne dramatikere, som den gang ble oppfattet som merkelige og utilgjengelige av et stort publikum. Denne modige satsingen på moderne dramatikk har hatt stor betydning både for film- og teaterutviklingen i Norge. I tillegg har Fjernsynsteatret fra starten av arbeidet med norsk dramatikk. Samtlige av Ibsens samtidsdramaer er blitt oppført, enkelte flere ganger, og det har vært produsert oppsetninger av norske dramatikere fra Holberg, Garborg, Bjørnson og Kielland til Finn Carling, Solveig Christov, Sverre Udnæs, Edvard Hoem og Cecilie Løveid.

Den tekniske utviklingen fra starten og frem til 1980-årene har vært enorm. I begynnelsen ble forestillingene sendt direkte. Etter hvert som opptak kunne benyttes, ble formen noe friere, men likevel bar Fjernsynsteatret lenge preg av å være filmet teater, særlig når scenedramatikk ble oppført. Fra midten av 1960-årene har Fjernsynsteatret gjort et viktig arbeid med de mange serie-dramatiseringene av norske romanverk. Viktige produksjoner her er Kiellands Skipper Worse, Hamsuns Benoni og Rosa, Duuns Medmenneske, Roll Ankers Den som henger i en tråd, Evensmos Grenseland og Undsets Jenny. Gjennom disse oppsetningene har Fjernsynsteatrets produksjoner nærmet seg filmens form, slik at 1980-årenes fjernsynsteater egentlig bedre kan karakteriseres som et statlig filmselskap enn som et teater. Erfaringer fra de filmatiserte romanverkene er også blitt overført til produksjonene av scenedramatikk for skjermen, noe som har resultert i spennende filmatiseringer av klassikere som Ibsens Fruen fra havet, Bjørneboes Semmelweiss, Evripides' Medea, Brechts Det gode menneske i Sezuan og Shakespeares Kong Lear.

Teateret hadde gjennom denne utviklingen mot filmproduksjon stor betydning for norske skuespillere, som fikk større erfaring med film- og fjernsynsmediets spesielle krav til spill, og for regissører som Arild Brinchmann, Sverre Udnæs, Magne Bleness, Pål Løkkeberg, Per Bronken og Stein Winge. Fjernsynsteatret utmerket seg ved i langt større grad enn andre institusjonsteatre å slippe til nyere norsk dramatikk, og teaterets produksjoner i 1980-årene holdt et meget høyt kunstnerisk og teknisk nivå. Imidlertid syntes det som om teaterets ambisjoner om å gjenspeile utviklingen i den internasjonale dramatikken med årene kom noe i bakgrunnen, slik at produksjonen i 1980-årene bare unntaksvis vakte offentlig debatt.

NRK Drama

I forbindelse med NRKs store omlegging 1990–91 ble Fjernsynsteatret erstattet av NRK Drama, som flyttet inn i egne lokaler i Nydalen i Oslo i 1992; i 2003 flyttet NRK Drama tilbake til Marienlyst. Leder for avdelingen var fra 1991 Karin Bamborough, fra 1993 Oddvar Bull-Tuhus og fra 2001 Hans Rossiné.

Her har man fremdeles heltidsansatte instruktører, men ikke et fast skuespillerensemble. I tillegg til å ivareta det gamle Fjernsynsteatrets funksjoner, er dramaavdelingen også ansvarlig for den film- og dramatikkfunksjonen som tidligere hørte inn under Underholdningsavdelingen og Barne- og Ungdomsavdelingen, så som familieserier, situasjonskomedier og satire.

NRK Drama har fortsatt utviklingen mot et bredere og mer folkelig repertoar, med storsatsing på serier som etterkrigskrøniken Vestavind og Kielland-serien Fortuna, ved siden av såpeoperaene I de beste familier, Offshore og Soria Moria. Avdelingen har også hatt hell med seg med klassikere som Strindbergs Dødsdansen og Ibsens Peer Gynt, som ble en kunstnerisk seier i Bentein Baardsons regi. Serier som Jul i Blåfjell, Borettslaget og Svarte penger – hvite løgner har vært ubetingede suksesser. Mer eksperimentelt var Jon Fosses originale TV-stykke om Suzannah Ibsen.

Dramaavdelingen samarbeider også med forskjellige filmselskap om produksjoner som først vises på kino, deretter i utvidet utgave som TV-serier, så som Berit Nesheims vellykkede Frida og Høyere enn himmelen. I 1996 presenterte avdelingen sin første helt egne filmproduksjon, Søndagsengler, også den i regi av Berit Nesheim.

Litteratur

  • Rønneberg, Anton: Ti års fjernsynsteater, 1971, Finn boken
  • Ørjasæter, Jo: Fjernsynsteatret : til glede og forargelse, 1994, isbn 82-417-0422-4, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg